Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 16:24

Παρέμβαση Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στους Πυρόπληκτους της χώρας

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΓΩ 


Mετά την σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Αργώ δεκάδες φορείς μέλη της και μη έχουν βρεθεί με την αποστολή κλιμακίων επαγγελματιών ψυχικής υγείας δίπλα στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας σε Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία και Αττική. Επιπλέον ήδη πολλοί φορείς συλλέγουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. Η Ομοσπονδία πέρα από τη συμμετοχή στο συντονισμό των παρεμβάσεων έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων εκπαίδευσης των στελεχών και των εθελοντών των φορέων μας στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών καθώς και στην αποστολή σε όλους τους φορείς σχετικών οδηγών παρέμβασης.
Ειδικά στην Εύβοια οι φορείς της Ομοσπονδίας ΑΜΚΕ Ιασις, ΠΕΨΥκΚΑ,  Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαροπούλος, ΠΕΨΑΕΕ, ΕΠΑΨΥ και  Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" - (με σειρά συμμετοχής στη παρέμβαση) ήταν οι πρώτοι φορείς που παρείχαν υποστήριξη στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Αντίστοιχα οι φορείς με κέντρα ημέρας στην Αττική (σχεδόν όλοι και λόγω αριθμού δεν αναφέρονται ονομαστικά) βρέθηκαν από την πρώτη μέρα δίπλα στους πυρόπληκτους της Αττικής με επισκέψεις κλιμακίων στα ξενοδοχεία που φιλοξενήθηκαν οι πυρόπληκτοι και πλέον και στις περιοχές που επλήγησαν. Πολλοί φορείς συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και παρεμβαίνουν στο πεδίο αν γειτνιάζουν (ΑμΚΕ Αμάλθεια, ΣΟΨΥ Πατρών)

 


 

Στην Εύβοια από την Τρίτη 10 Αυγούστου τα είδη υπάρχοντα κλιμάκια ενισχύθηκαν με κλιμάκιο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και επισκέφτηκαν τους οικισμούς Αχλάδι, τα καταλύματα της Αιδηψού, το Δήμο Αγίας Άννας, το Δήμο Λίμνης Εύβοιας όπου επιδιώκεται να δημιουργηθεί τοπικός σταθμός εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποτελούμενο απο επαγγελματίες ψυχικής υγείας της ΑΜΚΕ Ιασις, της ΠΕΨΑΕΕ, της ΠΕΨΥκΚΑ, της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαροπούλος και της «ΕΔΡΑ»  εξυπηρέτησε τις ανάγκες πάνω από 150 πολιτών. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες επισκέφθηκαν τον Δήμο Λίμνης Ευβοίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τοπικούς φορείς στο Δημοτικό Σχολείο, ώστε να στηθεί σταθμός παροχής πρώτων βοηθειών), τον Δήμο Αγίας Άννας (πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη φορέων για την από κοινού καταγραφή και εξυπηρέτηση των αναγκών) ενώ μέλη του κλιμακίου βρέθηκαν στα χωριά Αχλάδι, Κερασιά και Κοκκινομηλιά, στα οποία πραγματοποίησαν κατ ιδίαν συνεδρίες με πολίτες που επλήγησαν από τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν οι σοβαρές ζημιές που έχουν προσκληθεί σε 19 σπίτια του οικισμού Αχλάδι ( 3 έχουν καεί ολοσχερώς) και παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην  Κοκκινομηλιά, που το κλιμάκιο επισκέπτεται σήμερα δεύτερη μέρα.

Αυτές τις ώρες πέραν την παροχή βοήθειας και την καταγραφή αναγκών, προτεραιότητα για τη δράση παρέμβασης που πραγματοποιεί η ΑΡΓΩ είναι η εδραίωση ενός συστηματοποιημένου δικτύου υποστήριξης μέσω από την επαφή και τη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 η παρέμβαση συνεχίζεται στις κοινότητες Ροβιές, Κοκκινομηλιά και Κερασιά καθώς και στα ξενοδοχεία της Αιδηψού, με τη μέθοδο επίσκεψης πόρτα- πόρτα και ενισχύθηκαν τα κλιμάκια με 3 ψυχολόγους του ΕΚΚΑ. Ο ΣΟΨΥ Πατρών ξεκίνησε την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και ενημέρωσε αντίστοιχα τις αρχές στην Αρχαία Ολυμπία γιατί δεν είναι δυνατό να παρέμβουν στο πεδίο λόγω της ενεργής πυρκαγιάς.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 11/8 εξυπηρετήθηκαν από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς συνολικά 45 οικογένειες του οικισμού Κερασιά, 28 του οικισμού Κοκκινομηλιά, 14 στις Ροβιές και άλλες 7 οικογένειες, στη βάση του κλιμακίου, στο Κύμα των Λουτρών Αιδηψού. Χέρι- χέρι οι επαγγελματίες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί διένειμαν τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα από το Fabric Republic . Συνολικά έχουν συλλέγει μέχρι ώρας 1,7 τόνοι ρούχων στα κεντρικά της @Iasis Amke Athens, ενώ στη διαδικασία έχουν συμμετάσχει 21 εθελοντές.

Με τη μέθοδο παροχής φροντίδας πόρτα-πόρτα το κλιμάκιο των εξειδικευμένων λειτουργών ψυχικής υγείας δρα στο πεδίο αποτελούμενο από μέλη της Iasis Amke Athens ΠΕΨΑΕΕ  της Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος της ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ της  ΕΠΑΨΥ - EPAPSY και της @ΠΕΨΥκΚΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επαγγελματίες παρακολούθησαν συναντήσεις κατοίκων στα χωριά Κοκκινομηλιά και Κερασιά, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ρετσινοπαραγωγων, καταγράφοντας ανάγκες, προβληματισμούς και προοπτικές για την επόμενη μέρα, ενώ οι καπνοί ατμίζουν ακόμα μέσα στα χωριά τους.

Μέχρι και σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου η Ομοσπονδία μέσω των συμμετεχόντων φορέων συνεχίζει αδιάκοπα την προσπάθεια στήριξης τόσο με ειδικό προσωπικό όσο και με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

 

 

Μπορείται να βρείτε συννημένη ολόκληρη την Αναφορά της Ομοσπονδίας "ΑΡΓΩ¨για το διάστημα 6 έως 12 Αυγούστου