Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 15:41

Έναρξη του project "Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας"

 

                                                                                                                                                     

 

Περιστέρι 29/7/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΘΕΜΑ: Έναρξη του project "Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας"

Συντονιστής: ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» με τη συμμετοχή του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Σ.Κ.Τ.  Υπό την Αιγίδα και την Οικονομική Στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού


Η art brut και η τέχνη των ατόμων που έχουν βιώσει ψυχιατρική εμπειρία, ανέκαθεν αποτελούσε αντικείμενο παρατήρησης από τους επαγγελματίες της τέχνης, θεωρητικούς και καλλιτέχνες. Η «ωμή» τέχνη όπως αλλιώς λέγεται- ωμή γιατί δεν έχει «μαγειρευτεί» από τον πολιτισμό, ωμή μιας και έρχεται απευθείας από την ψυχή, διατηρεί την φρεσκάδα μιας μοναδικής, πρωτότυπης δημιουργικότητας.

 

Το project «Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας» αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου καινοτόμου Προγράμματος «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας», το οποίο υλοποιείται από το 2016 μέχρι και σήμερα, με τη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και φοιτητών-καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και της ΑΣΚΤ και ειδικότερα του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.

 

Στη δράση «Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας», τον Οκτώβριο του 2021, δέκα φοιτητές καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ επισκέπτονται πέντε δομές ψυχικής υγείας και με την επίβλεψη θεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα εικαστικού Νίκου Καναρέλη, υλοποιούν σύντομα residencies συνδημιουργίας εικαστικών έργων.

 

Περιγραφή Δράσης:

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 6 μηνών (οργάνωση, δημιουργία, έκθεση αποτελεσμάτων). Συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες-φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ.  υπό την καθοδήγηση και εποπτεία επιστημόνων ψυχικής υγείας και καλλιτεχνικών υπευθύνων. Το project λαμβάνει χώρα σε πέντε δομές ψυχικής υγείας στην Αττική (οικοτροφεία, προστατευόμενα Διαμερίσματα και κέντρα ημέρας). Κάθε φοιτητής - καλλιτέχνης δουλεύει με έως τρεις λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας (σύνολο έως 30 λήπτες). Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια 60' και λαμβάνουν χώρα δύο φορές την εβδομάδα, για τρεις μήνες (Οκτώβριος 2021- Δεκέμβριος 2021).

Φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

 • Συντονιστής: ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ»
 • Εταίρος: Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ

Τριπλό συνεργατικό σχήμα:

 • Λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας
 • Επιστημονική Ομάδα Θεραπευτών / Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, από κάθε συμμετέχοντα φορέα
 • Φοιτητής-καλλιτέχνης, που έχει υπ’ ευθύνη του έως 3 λήπτες από κάθε φορέα

Τόπος υλοποίησης:

 • Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των συμμετεχόντων φορέων της Αττικής
 • Διαδικτυακά, μέσω πλατφόρμας Zoom, σε περίπτωση περιορισμών από την πανδημία

Τα αποτελέσματα του προγράμματος (έργα ληπτών και φοιτητών και ημερολογίου) θα εκτεθούν τον Δεκέμβριο 2021:

 • Σε ειδική έκθεση, με τη λήξη του προγράμματος
 • Σε μίνι ντοκιμαντέρ
 • Στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2022
 • Ψηφιακά, σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ART4MOREart4more.org

 

Προτεραιότητα για τη συμμετοχή θα δοθεί στην προετοιμασία των καλλιτεχνών πριν την είσοδό τους στις Δομές Ψυχικής Υγείας. Για αυτόν τον λόγο, η ΕΔΡΑ θα πραγματοποιήσει ένα διήμερο εισαγωγικό εκπαιδευτικό κύκλο το Σεπτέμβριο 2021, για θέματα Ψυχικής Υγείας, από ειδικούς Ψυχικής Υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Ψυχίατρος, Ψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές κτλ.), έτσι ώστε η ένταξη των φοιτητών καλλιτεχνών στις μονάδες να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στους χώρους του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.1) της ΕΔΡΑ.

Εποπτείες – υποστήριξη φοιτητών καλλιτεχνών:

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας στις Δομές θα πραγματοποιούνται εποπτείες από εξειδικευμένη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, δύο φορές το μήνα για μιάμιση ώρα, επί τρεις μήνες, στις ομάδες των φοιτητών - καλλιτεχνών.

Για δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων φοιτητών: Αποστολή βιογραφικού στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Νίκος Καναρέλης έως 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την Οικονομική Στήριξη και υπό την  Αιγίδα: