art4more2012

Για να δείτε το Δελτίο τύπου πατήστε εδώ

12-14 Οκτωβρίου 2012

στο Pop Up 123 , Πειραιώς 123 (πλησίον του μετρό Κεραμεικός), ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 12/10: 16.00-23.00
Σάββατο 13/10 & Κυριακή 14/10: 11.00-23.00

Μια διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ

Υπό την Αιγίδα του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού

Δείτε αναλυτικά: Η Έκθεση Τα Εργαστήρια Οι Ομιλίες Τα Happenings Η Συναυλία

Έργα της Σταυρούλας Παπαδάκη και του Νίκου Κλάδη

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του φεστιβάλ.

Επισκεφτείτε το portfolio του 6ου ART4MORE '12 με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Για περισσότερα επισκεφτείτε το site του φεστιβάλ art4more.org .

Το ART4MORE αποτελεί ένα καινοτόμο Διεθνές φεστιβάλ, αφιερωμένο στην Τέχνη και την Ψυχική Υγεία. Πραγματοποιείται ετησίως από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου). Το 6ο ART4MORE '12 παρουσίασε καλλιτεχνικά και επιστημονικά σύγχρονες μορφές τέχνης που μπορούν να εξερευνηθούν με ένα σύνολο αισθήσεων και ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και στην προσβασιμότητα νέων ομάδων κοινού στον πολιτισμό.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε ένα μεγάλο κομμάτι «απτικής» έκθεσης όπου τα έργα αγγίζονται, ενώ άλλα έργα προσεγγίζονται μέσω διαφορετικών αισθήσεων:

Ready-Mades και Συναρμογές (Assemblage)

To assemblage είναι η δημιουργική διαδικασία στην οποία συλλέγουμε και οικειοποιούμαστε αντικείμενα για να φτιάξουμε μια σύνθεση. Αυτό το «κολλάζ αντικειμένων» χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά πλαίσια, όπου ο θεραπευόμενος δημιουργεί με μινιατούρες αναπαραστάσεις σε δοχεία από άμμο (sandplay).

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν συναρμογές - γλυπτά του Νίκου Κλάδη αλλά και μικρότερης κλίμακας συναρμογές ή περιβάλλοντα από τον Δημήτρη Καλυβιώτη και την Κατερίνα Παπαζήση. Εργαστήριο: Ιχνεύοντας στην άμμο - Βιωματικό εργαστήριο Sandplay

Μαλακά Γλυπτά

Η διατήρηση της επαφής με τον υλικό κόσμο, μέσω του αγγίγματος, επηρεάζει θετικά την ψυχική μας διάθεση. Οι διαφορετικές υφές που μας περιβάλλουν προξενούν συγκεκριμένες αισθήσεις και συναισθήματα στο άγγιγμα τους. Η ιδιότητα αυτή χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη γλυπτική, η οποία ξεκινά να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά «παίζοντας» με τους συνειρμούς που αυτά προκαλούν. Σε αντίθεση με τα βαριά και μνημειακά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στη γλυπτική, η σύγχρονη «μαλακή» γλυπτική χρησιμοποιεί οργανικά ή καθημερινά υλικά που εκπέμπουν ζεστασιά και μνήμες.

Εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Σταυρούλα Παπαδάκη, Γρηγορία Βρυττιά, Ελένη Αγγέλου, Άννα Λέκκα.

Η γλυπτική ως μέσον «αυτόματης» αναπαράστασης

Η γλυπτική είναι μια τέχνη που βοηθά στην άμεση απεικόνιση συναισθημάτων και συμβάλει στην ανάκτηση και διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας μέσω της απασχόλησης των χεριών και της εκτόνωσης της δημιουργικότητας μας. Αποτελεί μια τέχνη «οπτική» όσο και «απτική», με ιδιαίτερη απήχηση, τόσο στους βλέποντες δημιουργούς, όσο και στους δημιουργούς με προβλήματα όρασης.

Εκθέτουν: Βασιλική Φενέκου, Δήμητρα Λιάκουρα, Πέτρος Ρουκουτάκης – τυφλός γλύπτης, Εργαστήριο Κεραμικής Φάρου Τυφλών, Εργαστήριο Κεραμικής και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Κέντρο Ημέρας ΚΗ.Π.Ο.Σ. της ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ.

Εργαστήρια: Με τα Μάτια Κλειστά!, Γλυπτική με Αλουμινόχαρτο .

Pop–up Βιβλία, Μηχανική Χαρτιού, Βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης

Τα pop-up βιβλία είναι τα βιβλία στα οποία, γυρίζοντας σελίδα, ανασηκώνονται τρισδιάστατες κατασκευές. Στην έκθεση ο επισκέπτης βρήκε δείγματα pop-up, χάρτινες κατασκευές, αλλά και βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης, μέσω της συνεργασίας με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Εκθέτουν: Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Παναγιώτα Στάϊκου (χάραξη σε πλεξιγκλας), Ιωάννα Παπαδοπούλου, Vira Konstanda, Sally Blakemore, Βάσω Ψαράκη, Εκδόσεις Πατάκη.

Ομιλίες: Pop-up Βιβλία και Μηχανική Χαρτιού, H Εμπειρία του να είσαι Ζωγράφος σε Τυφλούς , Το σύνθωμα Τέχνη… Η καλλιτεχνική έκφραση ως διεργασία συμβολοποίησης .

Εμψυχούμενα αντικείμενα - happenings κουκλοθεάτρου

Μάσκες και κούκλες, αφήγηση και μυθοπλασία. Η χρήση τους ως εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη ψυχική υγεία. Τόσο λόγω της συμβολοποίησης που εμπεριέχουν, όσο και της ιδιότητας τους να δημιουργούν έναν «ασφαλή χωρο-χρόνο» όπου ακόμη και το ανυπόφορο μπορεί να απεικονιστεί, με τα όρια μεταξύ έμψυχου και άψυχου να είναι ρευστά.

Συμμετέχουν: Χριστίνα Χρηστίδου, Πέτρος Συνοδινός, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, Κουκλοθεατρικός Θίασος Ζλουχτήρια, Κουκλοθέατρο Baruti, Νίκη Χατζηγεωργίου – stand up comedian με πρόβλημα όρασης, κύκλος αφηγητών.

Εργαστήρια: Όταν τα δάχτυλά μου χρωματίζουν τα συναισθήματα , Κόκκινη Κλωστή Δεμένη στην Ανέμη Τυλιγμένη & Των Παραμυθιών η Μουσική , Λαβύρινθος, ο παγωμένος έρωτας δράκος χρόνος , Το Δέντρο της Ζωής και οι Αρχαίες Υφάντρες , Παιδικό Εργαστήρι Κούκλας

Ομιλίες:  Το Θέατρο της Εμψύχωσης: η τέχνη της Υλο-Ποίησης στον σύγχρονο αρχαϊκό πολιτισμό μας , Η Ομάδα Αφήγησης ως ένα άλλο Μέσο Έκφρασης Προσωπικών Βιωμάτων και Δημιουργίας , Εικαστικά Δρώμενα και Διαδρομές Αποκατάστασης .

Happenings: Με ένα χάδι τούτη η έκθεση αλλάζει , Φασουλής - Καρναβαλική ιστορία έρωτα και θανάτου , Φακιρίσματα , Η Τρελή Συναυλία , Μια Σκούπα από Σπαθόχορτο , Ανοιχτός Κύκλος Αφήγησης .

Συναισθητικά Έργα

Η λέξη συναισθησία προέρχεται από τις λέξεις συν και αίσθηση, που σημαίνει μείξη των αισθήσεων. Τα έργα που εκτίθενται, μετατρέπουν μια μορφή τέχνης σε μια άλλη ή απευθύνονται σε ένα σύνολο αισθήσεων του επισκέπτη. Η αντίδραση στην κυριαρχία της εικόνας στο σύγχρονο πολιτισμό και η εμπλοκή περισσότερων αισθήσεων στα έργα τέχνης συμβάλει στην προσβασιμότητα ομάδων κοινού με συγκεκριμένες αναπηρίες.

Εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Άγγελος Μπούσμπουρας, Σπτυρίδων Παπαρούλιας - Φώτης Βελέντζας (ομάδα projectorato), Βασιλης Μπότουλας, Μάριος Πολυχρονιάδης. Happening: Visual Mixtapes

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μια εκρηκτική live συναυλία έλαβε χώρα στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ ART4MORE ’12, στο Κ44, Κωνσταντινουπόλεως 44, την Κυριακή 14/10. Εμφανίστηκανι οι καλλιτέχνες: GAD. (acoustic), TRAP, Liber Animus, Missing Case. Η είσοδος στη συναυλία είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 6ο ART4MORE ’12 διατηρεί το χαρακτήρα μιας εκδήλωσης σύγχρονης τέχνης για το «τυπικό» φιλότεχνο κοινό, προσπάθησε ωστόσο να διανοίξει νέους τρόπους προσέγγισης του πολιτισμού από νέες ομάδες κοινού και να προσελκύσει άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλες ευπαθείς ομάδες, μέσω ειδικού σχεδιασμού.

Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν στη συνοδεία ατόμων με προβλήματα όρασης, χάρις στην ευγενική υποστήριξη του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Τυφλών. Σκοπός τους ήταν να ξεναγήσουν άτομα με προβλήματα όρασης ή επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της έκθεσης με κλειστά τα μάτια. Στη Γραμματεία ήταν διαθέσιμο το Δελτίο Τύπου του φεστιβάλ τυπωμένο σε Braille. Ωστόσο, ο χώρος δεν διαθέτει ράμπα για πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE πραγματοποιήθηκε σε συνάρτηση με το MatchBook Project της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που αφορά τη συνεργασία τυπικών καλλιτεχνών με καλλιτέχνες ΑμεΑ. Στόχος του The MatchBook Project είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων στις εμπειρίες και τις ευκαιρίες της πολιτιστικής ζωής και η δημιουργία ενός προτύπου περιβάλλοντος για «προσβάσιμες» σε ΑμεΑ πολιτιστικές δράσεις.

Δηλώστε ότι θα παρεβρεθείτε στο event του φεστιβάλ στο facebook.

Χορηγοί Επικοινωνίας:

forfree_logo

qualitynet

drosostalida

pinakio

southernrock

 

Υπο την αιγίδα:

 

Με την ευγενική υποστήριξη:

του Φάρου Τυφλών Ελλάδος

και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

panellinios syndesmos tiflon

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος Οργανισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»: Μαρία Κερασόγλου

Επιστημονικά Υπεύθυνος Οργανισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»: Αλέξανδρος Οικονόμου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια & Οργάνωση Φεστιβάλ «ART4MORE»: Μαριτίνα Κονταράτου - Υπεύθυνη Πολιτιστικών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

Δημόσιες Σχέσεις, Κοινωνικό Μάρκετινγκ και Διοργάνωση Συναυλίας: Αριστέα Γκούτσιου - Υπ. Κοινωνικού Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων

Βοηθός Παραγωγής: Σταύρος Θεοδωρακόπουλος - Μέλος Δ.Σ., Τμήμα Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ", Οικονόμου Δημήτρης


Πληροφορίες - Επικοινωνία:

Μαριτίνα Κονταράτου
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"
Γαστούνης και Γουμενίτσης 14, Περιστέρι 12131
Τηλ/Fax.: 210-5901243 (13.00-17.00)

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Url: www.edra-coop.gr
f: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο ΕΔΡΑ, ArtFor More, Paidiki Politistiki Lesxi
κανάλι Youtube, Blog: EVS in EDRA

Αν θέλεις να γίνεις χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ ή

Αν είσαι εταιρία / οργανισμός και θέλεις να γίνεις υποστηρικτής του φεστιβάλ

επικοινώνησε με το Τμήμα Κοινωνικού Μάρκετιγκ και Δημοσίων Σχέσεων, Υπ. Τμήματος κα. Γκούτσιου Αριστέα, τηλ. 210-5913826, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για μια συνεργασία με αμοιβαία οφέλη.

Αν θέλεις να γίνεις εθελοντής στη διοργάνωση του φεστιβάλ, επικοινώνησε μαζί μας στο 210-5901243, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γίνε φίλος του ART4MORE στο facebook

6ο Διεθνές Φεστιβάλ ART4MORE | Μια Διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"