10 και 11 οκτωβρίου στο Impact Hub Athens

DIY ( do it yourself), στα ελληνικά «καν’ το μόνος σου». Πρόκειται για μια ασχολία που διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στην εποχή μας. Εύκολα στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις οδηγίες για να φτιάξεις μόνος σου oτιδήποτε. Αυτού του είδους η ενασχόληση, μέσα απ’ την οποία γεννάται τέχνη, έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Eνδυναμώνει τον χαρακτήρα και του δίνει ένα αίσθημα ανεξαρτησίας, καθώς μόνος του κάποιος μπορεί να φτιάξει, για παράδειγμα, κάποιο έπιπλο που χρειάζεται. Το DIY εξάπτει τη φαντασία, γεμίζει δημιουργικά τον χρόνο, τονώνει το ηθικό μέσα απ ’την χαρά της δημιουργίας και βοηθά στην εκτόνωση του άγχους.

Η γέννηση και η δημοτικότητα του DIY συνδέθηκε με την οικονομική ύφεση του 1970 που παρακίνησε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις ή να επιδιορθώνουν μόνοι τους καθημερινά αντικείμενα. Η γαλλική κολεκτίβα GRAPUS έδωσε μάλιστα στο DIY ένα νέο νόημα: το DIY together, το να δημιουργείς μαζί με άλλους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση σε

Δείτε περισσότερα στο Like PAge του Art4MOre

 

{youtube}PEodFiZKbu4{/youtube}
{youtube}nQdYri4j-Dk{/youtube}

 

Το φετινό 9o ART4MORE ’15 δημιουργεί πυρήνες DIY δημιουργικότητας και εκθέσεις με εισηγητές καλλιτέχνες που διδάσκουν τέχνες και τεχνικές μέσα σε ένα διήμερο φεστιβάλ το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 στο Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28 Ψυρρή, 2’από το μετρό Μοναστηράκι, 11.00-00.00, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Για περισσότερα επισκεφτείτε το site του φεστιβάλ art4more.org .

Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με μια live συναυλία.

Κυριακή 11/10, Live

20.00: Ομιλία από την μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου και προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Όταν αρχίζει το τραγούδι". Μουσική εμφάνιση του συγκροτήματος "Ονειρέματα" που αποτελείται από εκπαιδευόμενες τουΚέντρου Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Aμυμώνη». Τραγουδούν Μαρία Πόθου, Μαριαλένα Θεοφανίδη, Καλλιώ Μαρτυρίδου / Πιάνο-Διδασκαλία Τραγουδιών: Πελίνα Ευαγγέλου, βιολοντσέλο: Ρία Αναστασίου, κλαρινέτο: Βασίλης Μπίλλας, υπεύθυνος ήχου: Παναγιώτης Μέγας.

22.30: Jazz, soft pop, 70s, 80s, 90s έως σήμερα / Τραγούδι: Ελένη Αλεξανδρή, μπάσο: Αλέξανδρος Άνδρεϊτς, πιάνο-πλήκτρα: Αλέξης Μεταξάς, κρουστά/ντραμς: Μανώλης Τόμπρος

Έργα στένσιλ grafftiti της Nespoon (2012)

Εργαστήρια

Ψηφιακή Γλυπτική

Ορέστης Συμβουλίδης, Εικαστικός

Κυριακή 11/10, 18.00-21.00

Η ψηφιακή γλυπτική είναι προσομοίωση της κλασικής γλυπτικής διαδικασίας μέσω προγραμμάτων τρισδιάστατου σχεδιασμού. Η γνώση του προγράμματος στο οποίο ο καλλιτέχνης θα εργαστεί και οι παραδοσιακές αρχές του σχεδίου συνδέονται ώστε τελικό εικαστικό αποτέλεσμα να είναι το προσδοκώμενο. Το zbrush είναι το περισσότερο διαδεδομένο πρόγραμμα ψηφιακής γλυπτικής και το πλέον ισχυρό αφού έχει επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο ο σπουδαστής  θα διδαχτεί τις βασικές αρχές του προγράμματος  και παράλληλα θα μάθει πως να δημιουργεί ένα ψηφιακό γλυπτό.

*Oι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν το laptop τους.

Ο Ορέστης Συμβουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ. από το 1999-2006 στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου (πτυχίο 29/30). Ολοκλήρωσε τις σπουδές για το δεύτερο πτυχίο στο Εργαστήριο της Χαρακτικής με καθηγητή τον Μιχάλη Αρφαρά το 2013. Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλούς χώρους τα τελευταία εννέα χρόνια.

Αθόρυβη Κίνηση, Αθόρυβη Αφήγηση

Σπύρος Παπαρούλιας & Φώτης Βελέτζας, New Media Artists – Filmmakers

Σάββατο 10/10,14.00-16.00

Κυριακή 11/10, 14.00-16.00

Κατά την διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια παρουσίαση αφηγηματικών τεχνικών που κυριάρχησαν κατά την εμφάνιση του βωβού κινηματογράφου από τον  Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ και το 1880 μέχρι και τις αρχές του 1930 και την επερχόμενη κυριαρχία του ήχου. Εν συνεχεία θα γράψουν την δική τους μικρού μήκους βωβή ιστορία, την οποία  θα κληθούν με την βοήθεια των εισηγητών και των λοιπών συμμετεχόντων , να οργανώσουν, να σκηνοθετήσουν και να μοντάρουν. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσκομίσουν οποιονδήποτε τεχνικό εξοπλισμό έχουν στην διάθεσή τους από κάμερα χειρός, DSLR είτε απλά την κάμερα του κινητού τους.

Ο Σπύρος Παπαρούλιας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2000 από το Κολλέγιο Αθηνών και εν συνεχεία το 2005 απο το Τµήµα Πλαστικών Τεχνών και Επιστηµών της Τέχνης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και την περίοδο 2007/2008 παρακολούθησε μια σειρά θεματικών ενοτήτων στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα Ψηφιακά Μέσα στην Τέχνη στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης. Το 2010 πήρε το μεταπτυχιακό του τίτλο MA Media Arts υπό την Andrea Zapp, με διάκριση, από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως media artist και ως σκηνογράφος στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Έχει πάρει µέρος σε οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Φώτης Βελέτζας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα (1984) όπου σπουδάσε γερμανική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 2006 η μεγάλου μήκους ταινία του συμμετείχε στο ψηφιακό τμήμα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν πολλές μικρού μήκους ταινίες και το 2011 ξεκίνησε σπουδές στο τμήμα σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ΑΚΜΗ όπου πήρε το πτυχίο του με διάκριση το 2014. Το 2012 κέρδισε υποτροφία στο πρόγραμμα «Κινηματογράφος» του Athens New School με υπεύθυνους σπουδών τον Νικόλαο Ποττάκη και Αθηνά Τσαγγάρη. Πλέον δουλεύει επαγγελματικά ως σκηνοθέτης σε διαφημίστικα και music videos ενώ οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Το κολλάζ ως μέσο κοινωνικής κριτικής

Κατερίνα Παπαζήση, Εικαστικός

Κυριακή 11/10, 16.00-18.00

Την πρώτη ώρα του εργαστηρίου θα γίνει μια παρουσίαση της χρήσης του καλλιτεχνικού κολλάζ ώς μέσο κοινωνικής κριτικής , ειδικά όπως εξελίχθηκε τις δεκαετίες του 20 και του 70.  Ο ιδιαίτερος τρόπος χρήσης του κολλάζ που θα εξετάσουμε χρησιμοποιεί ώς υλικό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στοχεύει να δημιουργήσει ερωτήματα και προβληματισμούς για τον τρόπο που αυτά παρουσιάζουν την πραγματικότητα.  Την δεύτερη ώρα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες χρησιμοποιώντας περιοδικά, εφημερίδες και χαρτιά.

Η Κατερίνα Παπαζήση είναι απόφοιτος της Καλών Τεχνών (2006) με προηγούμενες σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία (BSc Econ) και Μέσα Ενημέρωσης (ΜSc) το London School of Economics και Design Studies (MSc) στο Central Saint Martins College of Art.  Η δουλειά της βασίζεται σε έννοιες σχετικές με το σώμα και τον χώρο. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση το 2006 σε ανεξάρτητο χώρο.

Zine αυτοεκδόσεις: φιλοσοφία και formats

Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Ως συνέχεια του εργαστηρίου κόμικς και κολλάζ

Πώς να οργανώσετε και να σχεδιάσετε μια μικρή ιστορία κόμικς

Σταυρούλα Παπαδάκη, Ζωγράφος – Δημιουργός Κόμικς

Σάββατο 10/10, 13.00-15.00

Πως να παρουσιάσει κανείς έναν ήρωα κόμικ, και πως να φτιάξει μια μικρή ιστοριούλα με αυτόν, ο οποίος θα διαδρά με άλλους ήρωες. Ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί η φαντασία, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν οι κανόνες των mainstream κόμικς.

Η Σταυρούλα Παπαδάκη είναι απόφοιτη ΑΣΚΤ, όπου φοίτησε στο εργαστήριο της Ρ. Παπασπύρου. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Επίσης έχει εκδώσει προσωπικά άλμπουμ κόμικς και έχει λάβει μέρος σε περιοδικά.

Doodling Adventures: Βιβλιοθήκες Φανταστικών Χαρακτήρων (Παιδικό Εργαστήριο)

Imaginary Rooms, Μανώλης Ηλιόπουλος & Νάντια Στασινου, Character Designers

Σάββατο 10/10, 18.00-20.00

Τα παιδιά με όχημα τη φαντασία κι εργαλείο το μαύρο μαρκαδόρο τους καλούνται να πειραματιστούν με την έννοια του περιγράμματος και να μετατρέψουν τις γραμμές τους σε φανταστικούς χαρακτήρες (characters), κατοίκους του ασυνειδήτου. Τους δίνουμε άρτια υπόσταση, προσδίδοντας τους συγκεκριμένη ιδιότητα και προσωπικότητα, καταγράφουμε τη συναισθηματική τους υπόσταση, με συμπληρωματική κειμενογράφηση και βασικό γνώμονα τη συνεργασία και το παιχνίδι.

Το Imaginary Rooms είναι το δημιουργικό studio που απαρτίζουν οι Μανώλης Ηλιόπουλος(αρχιτέκτονας, εικονογράφος και street artist) και Νάντια Στασινου(γραφίστας και character designer). Έχοντας ο καθένας τη δική του ανεξάρτητη δημιουργική πορεία, ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη δημιουργία projects, με βασικό γνώμονα την καλλιτεχνική διάδραστικότητα . Το βασικό πεδίο δράσης τους είναι οι εικονογραφήσεις, οι τοιχογραφίες και η πραγματοποίηση workshops, διαδίδοντας τη φιλοσοφία ότι “η αυθόρμητη έκφραση και η αυτογνωσία χτίζει τη βάση της κοινωνίας.”. Έχουν συμμετάσχει σε πληθώρα δημιουργικών projects,workshops κι ομαδικές εκθέσεις, ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικά κάποιοι συνεργάτες/πελάτες τους είναι οι εξής: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αρκτούρος, Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΙΚΕΑ, ΑbbVie, Kαυκάς, Bold Ogilvy and Mather, Mondelez, Volta Fun Town, Vice Greece, NESCAFE, Volta Fun Town.

Stencil - Street Art

Stigma Lab, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Εικαστικός- street artist

Σάββατο 10/10, 16.00-19.00

Στο εργαστήριο αυτό θα γίνει επίδειξη σχεδιασμού με μολύβι και μαρκαδόρο και στην συνέχεια επίδειξη κοπής stencil. Οι μαθητές θα εκτελέσουν τα δικά τους σχέδια με σπρέι σε διάφορες επιφάνειες.

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος είναι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών της Αθήνας το 2011,'Α εργαστήριο χαρακτικής. Το 2012 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην γκαλερί Elika, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2006 έως και σήμερα.

Δημιουργία Τρισδιάστατης Αφίσας

Βέρα Κωνσταντά, Γραφίστρια

Σάββατο 10/10, 11.00-14.00

Η χαρτοκοπτική είναι μια ιδιαίτερη τεχνική εικονογράφησης και δημιουργίας γραφικών στοιχείων που γνωρίζει σχετική άνθηση τα τελευταία χρόνια στις εφαρμοσμένες τέχνες αλλά και όχι μόνο. Το εργαστήριο εξηγεί όλη την διαδικασία παραγωγής μίας τρισδιάστατης αφίσας από την σύλληψη μέχρι και την τελική της μορφή. Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν βασικές γνώσεις σύνθεσης και γραφιστικής γενικότερα αλλά και θα χειροτεχνήσουν ομαδικά την αφίσα με την καθοδήγηση πάντα του εισηγητή. Τα βήματα της κατασκευής θα είναι απλά και κατανοητά. Οι συμμετέχοντες δεν απαιτείται να έχουν κάποια προ εμπειρία ή δεξιοτεχνία σχετική με το θέμα για να λάβουν μέρος.

Η Βέρα είναι γραφίστρια και εικονογράφος. Γεννήθηκε στο Κίεβο και από τα πέντε της χρόνια άρχισε την εκπαίδευσή της στις τέχνες. Είναι απόφοιτος γραφιστικής στο ΤΕΙ Αθηνών και έχει δουλέψει στο αντικείμενό της σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις. Στο παρόν εργάζεται σε διεθνές αναγνωρισμένο δημιουργικό γραφείο στην Αθήνα.

Linocut

Bike Kitchen

Σάββατο 10/10, 12.00-14.00 & 17.00-19.00

Κυριακή 11/10, 12.00-14.00 & 17.00-19.00

Το bike kitchen είναι ένα ανοιχτό εργαστήρι για οποιονδήποτε έχει όρεξη να παίξει, επισκευάσει, μεταμορφώσει το ποδήλατό που χρησιμοποιεί ή δεν χρησιμοποιούσε, ως τώρα- ένας χώρος που στηρίζεται στην αλληλοβοήθεια, στο να μοιράζεσαι τις ιδέες σου και στην αγάπη για τα ποδήλατα. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να φέρει το ποδήλατο του και να μάθει να το επισκευάζει όπως επίσης να πάρει μέρος και στα διάφορα events που θα γίνονται ανά καιρό σχετικά με το ποδήλατο. Όσοι από την άλλη έχουν οτιδήποτε σχετικό με το ποδήλατο που δεν χρειάζονται (ποδήλατα ή μέρη ποδηλάτων όπως τιμόνια, σέλλες κτλπ., εργαλεία, αξεσουάρ ποδηλάτων κ.α.) και θα ήθελαν να τα δουν να μετατρέπονται ή να ανακυκλώνονται ,από τους ίδιους ή μελλοντικούς χρήστες, σε κάτι καινούργιο και χρήσιμο, το bike kitchen είναι ανοιχτό στις δωρεές και στηρίζεται δυναμικά από αυτές. Πάρε το παλιό σου ποδήλατο, ξέθαψε παλιά εξαρτήματα ή απλώς, έλα να γνωριστούμε! Παράλληλα με το bike kitchen,θα υπάρχει στον ίδιο χώρο εργαστήρι χαρακτικής όπου ο καθένας θα μπορεί να φτιάξει το δικό του χαρακτικό ή σφραγίδα και να το τυπώσει, έτσι ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να έρθει να χαράξουμε λινόλεουμ όλοι μαζί :)

Αριάδνες κι Αράχνες - Τεχνική πλεξίματος χωρίς βελόνες

Γρηγορία Βρυττιά, Γλύπτρια - installation artist

Κυριακή 11/10, 12.00-13.00

Το πλέξιμο είναι μία τεχνική κατασκευής  ελαστικών υφασμάτων (σε αντίθεση με την κατασκευή υφασμάτων σε αργαλειό που για να είναι ελαστικά χρειάζεται να είναι ελαστικές οι ίνες). Παραδοσιακά πλέκουμε με βελόνες  ή βελονάκια. Αυτή τη φορά θα μάθουμε να πλέκουμε αντικαθιστώντας τις βελόνες με τους βραχίονες των χεριών μας.  Με αυτό τον τρόπο αφ’ ενός καταλαβαίνουμε την δομή του πλεκτού και αφ’ ετέρου μπορούμε να ολοκληρώσουμε μία απλή κατασκευή σε ελάχιστο χρόνο. Για ένα κασκόλ χρειάζονται 10’, για έναν έμπειρο πλέκτη, και μία ώρα για μία αιώρα.

Η Γρηγορία Βρυττιά σπούδασε γλυτπική στο τμ.Εικ.& Εφ. Τεχνών της σχ. Καλλών Τεχνών Α.Π.Θ. από το 2002 έως το 2007 κι έπειτα ολοκλήρωσε το ΜΑ Fine Arts, Sculpture W.C.A.U.A.L.UK με υποτροφία από το Ίδρυμα Μιχελή. Από το 2010 ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Recycle Fashion: Ένα παλιό λευκό T-shirt, τρείς τρόποι μεταποίησης

Βασιλική Αναστασίου, Εικαστικός

Κυριακή 11/10, 18.00-20.00

Πως ένα παλιό τ-shirt μπορεί να μεταποιηθεί δημιουργικά  με φαντασία και χωρίς έξοδα; Θα περιγράφουν τρεις τρόποι τροποποίησης ενός πολύ αγαπητού ρούχου:

print it: με ανακυκλώσιμα υλικά όπως, καπάκια από αναψυκτικά, φελλούς μπουκαλιών, σφουγγάρια, ξυλαράκια για σουβλάκι, χαρτόνια πάχους 3 χιλιοστά, καπάκια από αναψυκτικά, φελλούς μπουκαλιών και χρώμα ανανεώνεις το αγαπημένο σου ρούχο

cut it: κόβουμε και αλλάζουμε το σχήμα και την φόρμα δημιουργώντας laser cut μοτίβα

decorate it: βάζουμε κρόσσια, λουλούδια από ύφασμα κ.α. και διακοσμούμε το  τ-shirt  μας με πολύ φαντασία και χωρίς έξοδα.

Η Αναστασίου Βασιλική είναι εικαστικός. Τέλειωσε το Ζ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και το Α’ Εργαστήριο Χαρακτικής με τον Μιχάλη Αρφαρά. Συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Χαρτοδιπλωτική και Νήμα

Παναγιώτα Στάικου & Άννα Λέκκα, Εικαστικοί

Κυριακή 11/10, 12.00-14.00

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί η τεχνική της πλέξης και της χαρτοδιπλωτικής (origami). Θα δημιουργηθεί ένα τελικό έργο συνδυάζοντας τις τεχνικές αυτές και θα αναρωτηθούμε για την χρηστική του ή την διακοσμητική ή την εικαστική του αξία.

Η Παναγιώτα Στάικου γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητή τον Γ. Ψυχοπαίδη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Άννα Λέκκα γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2008 από την ΑΣΚΤ Αθήνας όπου σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Γ. Ψυχοπαίδη. Το 2002 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Γραφιστική στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια σε περιοδικά έντυπα και σε εκδόσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κάθε φορά… μια ιστορία: Μαριονετάκια μέσα από δημιουργική αφήγηση  (Παιδικό Εργαστήριο)

Λιάνα Δενεζάκη, Συγγραφέας- Εικονογράφος

Σάββατο 10/10, 14.00-15.00

Δημιουργία παραμυθιού και δραματοποίηση μέσα από παραμυθοκάρτες της καλλιτέχνιδος.

Η Λιάνα Δενεζάκη είναι εικονογράφος - συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι ομορφότερες αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια περιλαμβάνουν ονειρικά ταξίδια με συνοδοιπόρους τον παππού και τον αδερφό της, τον Πλάτωνα, που τη μύησαν στη μαγεία των χρωμάτων και της φαντασίας. Μέχρι σήμερα, έχει γράψει δεκαπέντε βιβλία για παιδιά -δύο από τα οποία έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- κι έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς αφορά την εκπαίδευση.

Flower Crafts: «Είμαι Λουλούδι» (Παιδικό Εργαστήριο)

Ελευθερία Κανατέλια, Θεατρολόγος – Θεατροπαιδαγωγός

Κυριακή 11/10, 15.00-17.00

Φάση α΄ : Δραματοποιημένη αφήγηση κινέζικου παραμυθιού με τίτλο ‘’τα ραγισμένα κανάτια’’ (διάρκεια 5΄). στόχος είναι να αντιληφτούμε ποσό σημαντική είναι η διαφορετικότητα και να αποδεχτούμε πως οι ατέλειες είναι αυτές που κάνουν τον κόσμο μας πιο όμορφο.

Φάση β’ :  Σε κύκλο γνωριζόμαστε και έπειτα πραγματοποιούμε ασκήσεις-παιχνίδια  γνωριμίας , εμπιστοσύνης , συντονισμού με σκοπό την δημιουργία κλίματος ομάδας , την δημιουργία νέων φίλων , την αίσθηση της συνεργατικότητας , να παίξουμε και να γελάσουμε.

Φάση γ ΄ : Flower crafting με διάφορες τεχνικές. αρχικά ατομικά ο καθένας φτιάχνει το δικό του λουλούδι στο οποίο αναγράφει ένα χαρακτηριστικό για το οποίο είναι περήφανος που κατέχει ή μια πράξη που έκανε πρόσφατα και νιώθει καλά! Σε επόμενο στάδιο όλοι μαζί ομαδικά φτιάχνουμε ένα μεγάλο λουλούδι το οποίο αντιπροσωπεύει τις πράξεις του καθενός μας όσο μικρές ή μεγάλες είναι αυτές. Στόχος είναι να αντιληφτούμε πως όλοι έχουμε την ίδια αξία άσχετα από το μέγεθος ή το περιεχόμενο των πράξεων μας. Όλοι ανήκουμε στο ίδιο σύνολο ατόμων με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.

H Ελευθερία Κανατέλια είναι θεατρολόγος. Μαθήτευσε για δύο έτη στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Χαλμπαλάκη. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα. Είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο θεματικό πάρκο Dinosauria ενώ έχει συνεργαστεί με βιβλιοπωλεία και έχει υλοποιήσει δράσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Ζαχαροπλατική από Χαρτί (Παιδικό Εργαστήριο)

Νατάσα Ρόρρη, Εργοθεραπεύτρια & Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγος, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Κυριακή 11/10, 17.00-18.00

H ζαχαροπλαστική αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα , που βοηθά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Τα παιδιά μαζί με την εργοθεραπεύτρια Νατάσα Ρόρη,  με την μέθοδο της χαρτοκοπτικής, θα δημιουργήσουν ευφάνταστα cupcakes.Έπειτα μέσα από θεατρικό παιχνίδι μαζί με την θεατρολόγο Οικονόμου Δανάη, θα τα ψήσουν και θα τα μοιραστούν με την ομάδα. Η φαντασία, η δημιουργία, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η συνεργασία, είναι οι απώτεροι στόχοι προς επίτευξη, του εργαστηρίου αυτού.

Κόσμημα με Ανακυκλώσιμα Υλικά

Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή»

Σάββατο 10/10, 16.00-17.00

Μέλη-εξυπηρετούμενοι του  Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή»,θα πραγματοποιήσουν το εργαστήριο, δείχνοντας  τεχνικές τις οποίες δουλεύουν και στο κέντρο , θα δημιουργήσουν κοσμήματα. Η δημιουργία κοσμήματος , αποτελεί μια ευχάριστη και καλλιτεχνική ενασχόληση, η οποία προσφέρει χαρά που μπορεί να μοιραστεί ,καθώς για παράδειγμα η δημιουργία αυτή μπορεί να αποτελέσει δώρο. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να εμπνεύσει τους παρευρισκόμενους , η χαρά της δημιουργίας και εύκολες τεχνικές οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε χειροποίητα δώρα. Καμία αναπηρία δεν μπορεί να απομακρύνει το άτομο από το να δημιουργεί , με απλές οδηγίες ο καθένας από μας μπορεί να φτιάξει κάτι όμορφο και να μετατρέψει, συνδυάζοντας το σχοινί , τις χάντρες, το σύρμα, σε ένα όμορφο κόσμημα.

Tο Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή» δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 στα πλαίσια της λειτουργίας του οικοτροφείου "Ιπποκράτης Ι" με την πρωτοβουλία και υποστήριξη της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Αποτελεί μια δομή που εστιάζει στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ευπαθών ομάδων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Στο πρόγραμμά του συμμετέχουν 22 ενήλικες που συγκροτούν μια δυναμική και δημιουργική ομάδα. Με πλήθος δράσεων που εστιάζουν στις ιδιαίτερες ικανότητες των μελών αλλά και στην επαφή με την ευρύτερη κοινωνία η «Διαδρομή» αποτελεί τόπο έκφρασης και ψυχαγωγίας για τους εξυπηρετούμενους αλλά και γέφυρα επαφής τους με την ευρύτερη κοινότητα και τα μέλη της.

Συνάντηση με τον δημιουργικό εαυτό μας

Πελίνα Ευαγγέλου, Μουσικοθεραπεύτρια, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών

Σάββατο 10/10, 19.00-21.00

Η μουσική αποκαλύπτει και απελευθερώνει συναισθήματα. Έχει τη δύναμη να μας συγκινεί, να μας ταξιδεύει, να μας ενεργοποιεί ή να μας χαλαρώνει και να μας «φέρνει πιο κοντά». Σύμφωνα με τη μουσικοθεραπεύτρια Dr. Diane Austin, «H μουσική μπορεί να δώσει φωνή σε αυτό που ακόμη δεν έχει ακουστεί, μπορεί να μας δώσει πρόσβαση στον αόρατο κόσμο – τον κόσμο των εικόνων, των αναμνήσεων και των συνειρμών». Με αφετηρία τη μουσική θα δημιουργήσουμε εικόνες και λέξεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στον βαθύτερο δικό μας αόρατο κόσμο.

Η Πελίνα Ευαγγέλου είναι Μουσικοθεραπεύτρια στο Kέντρο Hμέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη» (από το 2006) και Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου πραγματοποιεί συνεδρίες μουσικοθεραπείας με παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και Σεμιναριακούς Κύκλους Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία. Είναι πτυχιούχος Aνωτέρων Θεωρητικών της Μουσικής. Σπούδασε Πιάνο, Kιθάρα  και Τραγούδι . Παρακολούθησε τον τομέα της Mουσικής του Deree College. Oλοκλήρωσε το τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Mουσικοθεραπείας του Kέντρου Mουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το αντίστοιχο Πρόγραμμα Σπουδών του New York University και στη συνέχεια φοίτησε στο Mεταπτυχιακό Tμήμα Mουσικοθεραπείας του New York University στην Nέα Yόρκη των ΗΠΑ.

Χειροποίητη κάρτα και η τέχνη της ευχετικής

Κέντρο Εκπαίδευσης Στην Αυτόνομη Διαβίωση

Σάββατο 10/10, 12.00-13.00

Εικαστικοί θεραπευτές και μέλη-εξυπηρετούμενοι του  Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση μιλούν για τη θεραπευτική σημασία της ευχής σε διάφορους λαούς και παρουσιάζουν μια σειρά τεχνικές δημιουργίας ευχετήριας κάρτας.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και ο Μη Κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» ο όποιος δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας από το 2001 λειτουργούν το Κέντρο Εκπαίδευσης Στην Αυτόνομη Διαβίωση. Το Κέντρο απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες 15 ετών και άνω με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως: Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Κοινωνικό Λειτουργό, Ειδ. Παιδαγωγό, Εικαστικό Θεραπευτή  κ.α. Σκοπός του κέντρου είναι η προώθηση της αυτονομίας και της κοινωνικής ένταξης ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό  και τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής αυτών και των οικογενειών τους.

Limonchello & Cake

“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΗΡΩΑ” - ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 10/10, 11.00-12.30

Τα προγράμματα ψυχαγωγίας «Το Ταξίδι του Ήρωα» των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάσταση (Μ.Ψ.Α.) Δομής Αττικής  της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ.) καταστρώνουν ένα μοναδικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής για να πειραματιστούμε δημιουργώντας το λικέρ limonchello & γλυκά με μπισκοτένιες γεύσεις.

Τα Προγράμματα Ψυχαγωγίας «Tο Tαξίδι του ‘Hρωα», ξεκίνησαν να λειτουργούν αρχικά ως Πιλοτικά Προγράμματα κατά τη χρονική περίοδο φθινόπωρο 2007-καλοκαίρι 2008, στα οικοτροφεία και τα διαμερίσματα του Ν. Αττικής της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υω . Οι στόχοι τους επικεντρώνονται στο να προσφέρουν τις δομές, τα προγράμματα και τα μέσα για την αποασυλοποίηση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ψυχιατρικά ασθενών. Το γενικό συντονισμό και σχεδιασμό των Προγραμμάτων έχει αναλάβει η δραματοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη των Προγραμμάτων κ. Αγγελική Φωτεινού.

Ένα τεράστιο πλεχτό πλάσμα με τον Κάρολο Δαρβίνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου (2011) από την καλλιτέχνιδα Deadly Knitshade

Έκθεση Street Craft

H street craft είναι γνωστή ως το επόμενο κεφάλαιο της street art. Τα street craft έργα είναι μορφές graffiti που προσδίδουν υφή στις ψυχρές επιφάνειες των τσιμεντένιων τοίχων και της μεταλλικής μορφολογίας των πόλεων, καθώς χρησιμοποιούν πρώτες ύλες, όπως μαλλί. Δημιουργούν συσχετισμούς με τις παραδοσιακές «σπιτικές» τέχνες και τη θαλπωρή του εσωτερικού χώρου, την οποία μεταφέρουν στο αστικό τοπίο. Ο χειροποίητος ακτιβισμός, μέσα στα πλαίσια του κινήματος του D.I.Y.,  εμπνέεται από την ιεροτελεστία του «χειροποίητου» ως διαδικασία που τείνει να εκλείψει και στέκεται στον  αντίποδα της μαζικής και εύκολης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Στο art4more συμμετέχουν με φωτογραφικά έργα και videos οι καλλιτέχνες Deadly Knitshade, NeSpoon, Jessie Hemmons, SpiderTag και Alexa.

Η Lauren O'Farrell, γνωστή επίσης ως Deadly Knitshade, είναι Βρετανίδα συγγραφέας και καλλιτέχνης. Είναι ευρέως γνωστή για το ρόλο που έπαιξε στην απαρχή της βρετανικής “graffiti knitting street art” δημιουργώντας την κοινότητα Stitch London και ιδρύοντας την κολλεκτίβα Knit the City. Της αποδίδεται η δημιουργία του όρου “yarnstorming” σαν μια λιγότερο επιθετική διατύπωση του έως τότε δημοφιλούς όρου “yarnbombing” και η διάδοση ενός νέου κύματος που θέλει τα street craft έργα να εντάσσονται σε μια πλοκή χρησιμοποιόντας και την ιαπωνική τεχνική “amigurumi” που σημαίνει “μικρά πλεκτά πλάσματα”, για να δημιουργήσει θεματικά έργα μέσα στην πόλη.

Η Πολωνή καλλιτέχνιδα NeSpoon κινείται μεταξύ της street art, της αγγειοπλαστικής, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του κοσμήματος. Το ζητούμενο της τέχνης της είναι η δημιουργία θετικών έργων που εκπέμπουν θετικά συναισθήματα. Συχνά μέσα από την τέχνη της σχολιάζει κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Μεγάλο μέρος του έργου της αποτελείται από το μοτίβο της δαντέλας που δημιουργεί από πηλό ή ζωγραφίζεται στους τοίχους της πόλης. Το μοτίβο της δαντέλας είναι χειροποίητο από παραδοσιακούς τεχνίτες. Γιατί όμως η δαντέλα; Η δαντέλα είναι ένας αισθητικός κώδικας που είναι βαθιά ριζωμένος σε κάθε κουλτούρα. Στη δαντέλα βρίσκουμε τις αξίες της συμμετρίας και εκείνο το είδος της τάξης και αρμονίας που αναζητά κανείς σε κάθε έργο τέχνης. Γιατί όμως street art; Για τη NeSpoon street art σημαίνει ελευθερία.

Οι Ishknits ή αλλιώς η Jessie Hemmons είναι μια yarnbomber από τη Φιλαδέλφια. Η δουλειά της επικεντρώνεται στη μετατόπιση της ευρείας αντίληψης για την street art χρησιμοποιώντας τυπικά “γυναικείες” χειροτεχνίες για να ξεκινήσει ένα διάλογο μεταξύ φύλου και ανεξάρτητης δημόσιας τέχνης. Τα φωτεινά χρώματα και το γεμάτο ιστορικούς συνειρμούς μέσον του πλεξίματος, παρακινούν τους πολίτες σε μια θετική αντίληψη και ενδυνάμωση της φωνής τους απέναντι στην κοινότητα. Το έργο της αποτελεί παράδειγμα πως η δυνατότερη φωνή στον δημόσιο χώρο δεν χρειάζεται να είναι ούτε επιθετική ούτε βανδαλιστική.

Ο SpiderTag είναι Ισπανός καλλιτέχνης με έντονη δράση σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Τα έργα του δημιουργούνται από χοντρή κλωστή από καθαρό μαλλί περασμένη σε καρφιά τα οποία τοποθετεί σε επιφάνειες κτιρίων και όχι μόνο, δημιουργώντας αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα στο δημόσιο χώρο. Είναι ένα είδος site-specific graffiti που η επιλογή της επιφάνειας όπου θα δημιουργηθεί το έργο έχει τεράστια σημασία, ενώ ο καλλιτέχνης αρέσκεται να παρεμβαίνει εικαστικά σε εγκαταλελειμένα κτίσματα και να δημιουργεί πολυμεσικά έργα σε συνεργασία με άλλους graffiti artists.

H Alexa, φοιτώντας σε μια καθαρά τεχνολογική σχολή ένιωσε την ανάγκη να εναρμονίσει δυο πλευρές του εαυτού της, αυτή των τεχνών με την λειτουργική χρήση των πραγμάτων. Βοηθός σε αυτό, υπήρξε η ραπτομηχανή, ένα αντικείμενο άμεσος εκφραστής ιδεών, μια διαφυγή. Ο ενθουσιασμός του να μπορεί να μεταλλάξει και να προσδίδει μια νέα ιδιότητα-χρήση σε κάποιο αντικείμενο, υπήρξε η κινητήριος δύναμη. Με την βοήθεια της φωτογραφίας το αντικείμενο των σπουδών της (τα κτίρια), απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον , καθώς συνδυάστηκε με τα αντικείμενα που παρήγαγε από την ραπτομηχανή. Το στοιχείο της δημιουργίας αποκτά διττή σημασία μέσα απ τις φωτογραφίες της “Αστικές Μεταποιήσεις”, καθώς βλέπουμε αποτυπωμένες κτιριακές δημιουργίες μαζί με δημιουργίες αντικειμένων.

Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28 Ψυρρή, 2’από το μετρό Μοναστηράκι, 11.00-00.00, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.