6 Οκτωβρίου, 2007 – Η φετινή παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας είναι αφιερωμένη σε ένα κόσμο που αλλάζει σε όλους τους τομείς, η επίδραση των πολιτισμικών διαφορών. Ένα στα τέσσερα άτομα στην Ευρώπη εκδηλώνει τουλάχιστον ένα σημαντικό επεισόδιο κακής ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς επίσης ότι η κακή ψυχική υγεία επηρεάζει τους πάντες στην ΕΕ, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

18,4 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηλικίας 18 έως 65 ετών υπολογίζεται ότι υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη καθώς επίσης 58.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοκτονούν ετησίως, αριθμός που ξεπερνά τους ετήσιους θανάτους από τροχαία ατυχήματα η HIV/AIDS, και ότι ο αριθμός των ατόμων που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν  είναι δεκαπλάσιος.Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης της κακής ψυχικής υγείας, μίας σύγχρονης μάστιγας που συσχετίζεται με πολλαπλές επιπλοκές και σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα (αυτοκτονίες ως κύρια αιτία ψυχικών διαταραχών).

Στη χώρα μας, οι ασθενείς ψυχικής υγείας πλησιάζουν τις 50.000. Οι αριθμοί είναι διαρκώς αυξανόμενοι με ποσοστά τα οποία έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια περίπου. Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά ασθενών με ψυχικές διαταραχές σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός αποτέλεσαν για πολλούς ανθρώπους (κυρίως παιδιά) οι πρόσφατες πυρκαγιές, που είτε τις έζησαν από κοντά είτε τις έβλεπαν συνέχεια στην τηλεόραση. Τα παιδιά ειδικά μπορεί να εμφανίσουν διάφορα σημάδια άγχους, ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται. Παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να παλινδρομήσουν σε προηγούμενα ηλικιακά στάδια, να παρουσιάσουν διάφορες φοβίες ή να προσκολληθούν σε κάποιο άτομο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαταραχές στον ύπνο ή στο φαγητό, καθώς επίσης να παραπονεθούν για σωματικούς πόνους. Πώς, όμως, μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός;

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και θέλοντας να βοηθήσει τα άτομα σε ανάγκη, έστειλε δικούς της ανθρώπους στην Πελοπόννησο, εργαζόμενους και εθελοντές.

Εχοντας ως αφετηρία τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και τις επακόλουθες δυσχερείς συνέπειες στον ψυχισμό των κατοίκων η ΕΔΡΑ διοργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο ART & HEALTH FESTIVAL που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου 2007 στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μακρή 11 Πλάκα  (Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ).

Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να επισημανθεί η αντίθεση ανάμεσα σε δύο ομάδες:

  • Των ατόμων που είχαν υποστεί αντίστοιχες φυσικές καταστροφές και οι οποίοι ανέκαμψαν ψυχικά μέσα από μια συστηματική βοήθεια
  • Των ατόμων που υπέστησαν μία φυσική καταστροφή την δεδομένη περίοδο (2007).

Δόθηκε έτσι το ελπιδοφόρο μήνυμα πως με συστηματική δουλειά και παρέμβαση μπορεί να ανακάμψει και η δεύτερη ομάδα. Το Φεστιβάλ περιλάμβανε συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά.


Το Φεστιβάλ ART4MORE αποτελεί έναν τρόπο προσέγγισης και ανάδειξης μέσω της τέχνης ενός εναλλακτικού τρόπου αντίληψης της υγείας, ως στάση ζωής και όχι ως έλλειψη παθολογίας. Στοχεύει στην αντίληψη ότι μια καταστροφή σε μια φάση της ζωής είναι αναστρέψιμη κατάσταση και η ψυχική υγεία μέσω της τέχνης δίνει ελπιδοφόρο μήνυμα για τον πληθυσμό που πλήγηκε από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Η αναζήτηση μεθόδων κι εθελοντών στήριξης αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Δείτε στιγμιότυπα του 1ου Φεστιβάλ ART4MORE εδώ

Για την αφίσα της εκδήλωσης πατήστε εδώ

Για την πρόσκληση της εκδήλωσης πατήστε εδώ