Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 15:37

Art Mentoring

Written by
Rate this item
(0 votes)

Το project Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου καινοτόμου Προγράμματος Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας, το οποίο υλοποιείται από το 2016 μέχρι και σήμερα, με τη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και φοιτητών-καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και της ΑΣΚΤ και ειδικότερα του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.

 

Στη δράση Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2021, δέκα φοιτητές καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ επισκέφτηκαν πέντε δομές ψυχικής υγείας (οικοτροφεία, προστατευόμενα Διαμερίσματα και κέντρα ημέρας) και με την επίβλεψη θεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα εικαστικού Νίκου Καναρέλη, υλοποίησαν σύντομα residencies συνδημιουργίας εικαστικών έργων.

 

Περιγραφή Δράσης:

 

Στην πρώτη φάση, ο κάθε καλλιτέχνης ανέλαβε να προτείνει ένα concept πάνω στο οποίο η ομάδα δουλεύει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο από κάθε δομή. Στη δεύτερη φάση, ο φοιτητής-καλλιτέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (που ορίζεται ως «μέντορας»), μέσα από την επαφή και τη συν-δημιουργία με τον λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσπαθεί να τον γνωρίσει καλύτερα και να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας του λήπτη με την τέχνη, με σκοπό την ουσιαστική γνωριμία του με αυτή. Ο μέντορας αφού αρχικά αναγνωρίσει τις ανάγκες του εκπαιδευόμενου και ανακαλύψει ρεύματα και τεχνικές που τον εκφράζουν, προωθεί στον εκπαιδευόμενο αντίστοιχο εξατομικευμένο υλικό, που μπορεί να εκτείνεται σε κάθε μορφή τέχνης, όπως εικαστικά έργα, μουσική, θέατρο, ποίηση κλπ. Στοχεύουμε στο ότι ο εκπαιδευόμενος, μέσα από την ουσιαστική επαφή με στοχευμένα καλλιτεχνικά ερεθίσματα, θα μπορέσει να βρει το προσωπικό του ύφος και να δημιουργήσει στη συνέχεια τα δικά του έργα.   

 

Για την ψυχοσυναισθηματική ενίσχυση των φοιτητών-καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της δημιουργίας στις Δομές, πραγματοποιήθηκαν εποπτείες από την εξειδικευμένη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Αφοροδίτη Πανταγούτσου Κατά τη διάρκεια των εποπτειών, προέκυψαν επίσης έργα αυτο- θεραπευτικής και αποκαταστατικής χροιάς, από τους ίδιους τους φοιτητές-καλλιτέχνες κατά τη δική τους θεραπευτική διαδικασία.

 

Συμμετέχοντες φοιτητές-καλλιτέχνες:

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΗ

ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

ΝΙΚΗ ΚΛΕΙΤΣΙΝΙΚΟΥ

ΕΦΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΗ

ΕΛΛΗ ΜΕΜΜΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΛΙΘΙΚΙΩΤΗ

ΟΛΓΑ ΣΟΥΒΕΡΜΕΖΟΓΛΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΦΕΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΟΔΟΡΟΣ ΧΙΩΤΗΔΗΣ

 

Συμμετέχουν οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας των Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της ΕΔΡΑ (Οικοτροφείο Ιπποκράτης Ι & Οικοτροφείο Ιπποκράτης ΙΙ), της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ (Οικοτροφείο Κάτω Πατησίων) και της ΠΕΨΑΕΕ (Οικοτροφείο «Αθηνά» & Κέντρο Ημέρας «...στο κέντρο της πόλης»).

Υπό την Αιγίδα και τη Στήριξη

Υλοποίηση:

 

Read 86 times