"Portraits: Κοίτα όσα Νιώθω"

13-15 Οκτωβρίου 2017 @Trii Art Hub,

Δράκου 9, Αθήνα, Μετρό Συγγρού Φιξ

Tην Κυριακή 15 Οκτωβρίου oλοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE «Portraits – Κοίτα όσα νιώθω», κλείνοντας ένα άκρως επιτυχημένο τριήμερο. Η ανοικτή συζήτηση «Εικόνα και Ψυχισμός», με τη συμμετοχή αρκετών οργανισμών που ασχολούνται ενεργά με την Ψυχική Υγεία και την Τέχνη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού, ολοκληρώνοντας τις δράσεις του φεστιβάλ. Τις δύο προηγούμενες ημέρες η συμμετοχή στα εργαστήρια ενηλίκων και παιδιών, στις ομιλίες και στις εικαστικές - φωτογραφικές εκθέσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το φεστιβάλ, που στοχεύει στην καταπολέμηση του στίγματος της Ψυχικής Υγείας, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13/10/2017. Το κοινό αποδέχτηκε το κάλεσμα του διοργανωτή, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και έδωσε ένα δυναμικό παρόν. Από το πρωί του Σαββάτου 14/10 οι χώροι του Trii Art Hub, του ξεχωριστού αυτού χώρου που φιλοξένησε το φεστιβάλ, ήταν ανοικτοί δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να συμμετάσχουν στα παιδικά εργαστήρια «Το Πορτραίτο του Φίλου μου» και «Παιχνίδια Συναρμολόγησης» και να περιηγηθούν στις έξι εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις: Bλέπεις όσα νιώθω, Trauma, Art Residencies, Σώμα και Πόλη, Κομικό Πορτραίτο και το έργο Zsille Zoltan. Tο απόγευμα του Σαββάτου την σκυτάλη πήρε το εργαστήριο «Προσωπολόγιο» από τον οργανισμό Ψυχολογία-Τέχνη και η ομιλία – συζήτηση «Το πορτραίτο στον Κινηματογράφο και ο ψυχισμός του ήρωα» της Λίλιαν Τσιαβού. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις η body artist Ράνια Καρελάκη και η καλλιγράφος Κωνσταντίνα – Πολυτίμη Ζερδεβά Μπικόρη σχεδίασαν στα σώματα των επισκεπτών με αφορμή δύο καμπάνιες ενάντια στο στίγμα της ψυχικής υγείας.

Η 2η ημέρα έκλεισε με την μουσική των Encardia που ταξίδεψε το κοινό, δίνοντας την αφορμή για την πραγματοποίηση μιας «απελευθερωτικής» γιορτής στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Μια αμφίδρομη και γεμάτη ενέργεια, μουσική σχέση γεννήθηκε ανάμεσα στο συγκρότημα και το κοινό. Σώματα και ψυχές ήρθαν πιο κοντά μέσα από την αισθαντική μουσική των Encardia.

Δείτε σε PDF το flyer του φεστιβάλ:

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από το φεστιβάλ εδώ:


ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1. TRAUMA

Το τραύμα είναι ένα σημείο που συνεπάγεται έννοιες όπως ανάμνηση, ανάδυση κρυφών συναισθημάτων συνδεδεμένων με γεγονότα. Αν τα σώματά μας αφηγούνται ιστορίες, τότε τα σημάδια τους είναι οι λέξεις. Στην Τέχνη και την Επιστήμη, σώμα και ψυχή είναι άρρηκτα δεμένα.

Δράση:

  • Body Calligraphy Booth ανοιχτό για τους επισκέπτες. Καλλιγράφος: Κωνσταντίνα-Πολυτίμη Ζερδεβά-Μπρικόρη. Διάρκεια: 2 ώρες. (Σάββατο 14/10, 19.00-21.00)

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου

­­

2. ARTIST RESIDENCIES σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.).

Φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ. επισκέπτονται δομές ψυχικής υγείας, υλοποιώντας συναντήσεις παραγωγής καλλιτεχνικών έργων από κοινού με λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παράλληλα, ομάδα φοιτητών μαζί με μέλη της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» διαμένουν στον Καλλιτεχνικό Σταθμό των Δελφών της Α.Σ.Κ.Τ. όπου συνδημιουργούν εικαστικά έργα. Συμμετέχουν επίσης μέλη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.) Δομή Φωκίδας.

Συμμετοχή: Εθελοντική ομάδα PhotoAid.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαριτίνα Κονταράτου

3. «ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΗ» / Αστικά  παιχνίδια

Ο άξονας Άνθρωπος - Σώμα - Αστικός Χώρος, δημιουργεί διάφορες αλληλεπιδράσεις που αφορούν στην ψυχολογία και τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης.

Δράσεις:

  • Body Art: Η body artist Ράνια Καρελάκη δημιουργεί χρησιμοποιώντας σύμβολα πάνω στο σώμα, με χρώματα και επιθέματα (Παρασκευή 13/10, 19.00-21.00)
  • Performative Drawing. Videos & performance. Το σώμα του καλλιτέχνη χρησιμοποιείται ολόκληρο ως εργαλείο σχεδίασης και δημιουργίας.

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου

4. Κομικό Πορτραί(ε)το / (έκθεση comics)

Μια έκθεση πορτραίτων με μορφή κόμικς. Μια απόπειρα να αποδοθούν διάσημοι ζωγράφοι και οι πίνακές τους μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση.

Δημιουργός  και επιμέλεια έκθεσης: Κλειώ Λιάβα.

5. Έκθεση έργου “Zsille Zoltan”

Ένα πρόσωπο που επιθυμεί με αγωνία να "αποσυμβολιστεί". Μια ψυχολογική αποτύπωση του βλέμματος που ζητάει επίμονα να μοιραστεί την ιστορία του.  Μια αφήγηση για την απλή, αλλά και επείγουσα ανάγκη για επικοινωνία.

Καλλιτέχνης: Κώστας Κοσνετζώφ.

6.Φωτογραφική Έκθεση «Βλέπεις όσα νιώθω;»

Μια έκθεση φωτογραφικών πορτραίτων, όπου μέσα από την ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών, επιδιώκεται να παρατηρηθεί πόσες διαφορετικές αναγνώσεις μπορούν να γίνουν για το ίδιο πρόσωπο. Ο θεατής - αναγνώστης είναι ελεύθερος να ανοίξει την δική του πόρτα ερμηνείας και να φανταστεί μια αφήγηση.

Φωτογραφίες έκθεσης: Φωτογραφική Ομάδα “Instantane”

Επιμέλεια έκθεσης: Δανάη Οικονόμου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ στρογγυλής τραπέζης

«Εικόνα & Ψυχισμός»

Συμμετοχή των φορέων: ΑΜΑΚΑ, Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ), Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.), Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), Ψυχολογία-Τέχνη.

Συντονιστής Συζήτησης: Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Δράση:

Workshop art therapy: «Προσωπολόγιο» από τον οργανισμό «Ψυχολογία-Τέχνη»

Εμψυχωτές: Νένα Σαμιώτη, Αγγελική Δρογγίτη, Διονυσία Μοσχωνά, Κωνσταντίνα Παλιοχωρινού, Εύα Σιάκκα, Ελενα Βασιλειάδου, Μαριάννα Μουριζάκη, Εύα Γραβαρία.

Το εργαστήριο επιχειρεί την εικαστική γραφή ημερολογίου για τον κάθε συμμετέχοντα.

Επιμέλεια - Συντονισμός: Έλενα Τονικίδη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Encardia LIVE

Ένα απρόσμενο μουσικό ταξίδι εκεί όπου οι ρυθμοί και οι νοσταλγικές μελωδίες των Ελληνοφώνων της Νότιας Ιταλίας συναντούν τα σημερινά τραγούδια των encardia, όλα φτιαγμένα από την ίδια ζύμη μιας ζωντανής λαϊκής παράδοσης.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το πορτραίτο στον κινηματογράφο και ο ψυχισμός του ήρωα

Παρουσίαση τεχνικών σκηνοθετικών στοιχείων που συνθέτουν και δομούν τον ήρωα μιας ταινίας.

Συντονισμός: Λίλιαν Τσιαβού.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολή ντοκιμαντέρ “In the HeArt of Soul” (24').

Ειδικό αφιέρωμα στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία “nefele”, το οποίο παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στις 1-16 Οκτωβρίου 2016. Παραγωγή: Small Planet Production House. Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  • Αυτοπροπροσωπογραφία –  Το Πορτραίτο του Φίλου μου

Παιχνίδι παρατηρητικότητας που εξελίσσεται σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ζωγραφικού πορτραίτου. Υλοποίηση: Δανάη Οικονόμου.

  • Παιχνίδια Συναρμολόγησης

Μέσα από παιχνίδια και  συνθέσεις διαφόρων αντικειμένων θα κατασκευαστούν πρόσωπα και φυσιογνωμίες. Υλοποίηση: Δανάη Οικονόμου.

 


 

Διοργάνωση Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Πρόεδρος: Κερασόγλου Μαρία

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Οικονόμου

Τμήμα Εικαστικών: Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

Τμήμα Εικαστικών: Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγος

Τμήμα Ομιλιών: Σπύρος Κλείσας, Ψυχίατρος

Τμήμα Επικοινωνίας – Συντονισμός: Αριστέα Γκούτσιου

Τμήμα Επικοινωνίας – Γραφείο Τύπου: Οικονόμου Δημήτρης

Τμήμα Κινηματογράφου: Τσιαβού Λίλιαν, Θεωρητικός της ψυχαναλυτικής προσέγγισης του Κινηματογράφου