Για μια καινοτόμο προσέγγιση της σχέσης της φυσικής άσκησης

με την ψυχική υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λίγες ημέρες πριν το τέλος του δύσκολου 2016 μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» ξεκινά με την οριστικοποίηση της επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έργου MENTAL EUROPEAN NETWORK of SPORT EVENTS (MENS) στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+.

Το έργο περιλαμβάνει σειρά δράσεων με στόχο τη σύνδεση της Φυσικής Άσκησης (αθλητισμού) με την Ψυχική Υγεία με μια προσέγγιση που δημιουργεί ένα νέο ολοκληρωμένο και καινοτόμο επιστημονικό αλλά και λειτουργικό πλαίσιο.

Η πρωτοβουλία του οργανισμού δεν έχει άλλο παρόμοιο προηγούμενο καθώς για την υλοποίηση της έχει οργανωθεί ένα εταιρικό σχήμα που περιλαμβάνει 17 εταίρους από 12 χώρες με συντονιστή την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Μεταξύ τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΟΤΑ και ιδιαίτερα σημαντικοί οργανισμοί και δίκτυα ΨΥ με ιδιαίτερη τη παρουσία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ / ΕΚΠΑ) και του Δήμου Γαλατσίου από πλευράς της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν:

- έρευνα και εκπόνηση 12 εκθέσεων διαμόρφωσης πολιτικών σε επιμέρους ζητήματα που συμβάλλουν πρακτικά στην ανάπτυξη της σχέσης άσκησης και ΨΥ, αποδεσμευμένη από την γενική μέχρι τώρα αντίληψη ότι η Ψ.Υ δεν σχετίζεται με την άθληση και είναι από μόνη της μια κατάσταση αναπηρίας

- ευρωπαϊκή έρευνα και διοργάνωση ευρωπαϊκής καμπάνιας για την ανάδειξη της σημασίας μιας εξειδικευμένης αξιοποίησης της φυσικής άσκησης για την ΨΥ, καθώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούμε να πια μιλάμε για πρόληψη και αποστιγματοποίηση.

- συγκρότηση ευρωπαϊκού δικτύου που θα έχει σαν στόχο την προώθηση της νέας αυτή αντίληψης.

Το έργο θα διαρκέσει 18 μήνες και τη συνέχεια του θα αναλάβει το υπό ίδρυση δίκτυο.

Πέρα από τούς αξιοσημείωτους αυτοτελείς στόχους η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει ευρύτερη σημασία καθώς

- Αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αναγνώριση της σημασίας μιας ολιστικής προσέγγισης της Ψυχικής Υγείας σε συνδυασμό με αντίστοιχες πρωτοβουλίες της «ΕΔΡΑ» στο πεδίο της Τέχνης.

- Ισχυροποιεί τις βάσεις για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Πιλοτικής Αθλητικής Διοργάνωσης για την Ψυχική Υγεία που θα αποτελέσει το επόμενο βήμα.

- Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα εξωστρέφειας, στοιχείο απαραίτητο για ένα ελληνικό περιβάλλον που διανύει μια κρίσιμη περίοδο.

- Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ελληνικούς φορείς, κρατικούς και μη, που δραστηριοποιούνται στα πεδία του Αθλητισμού ή της Ψυχικής Υγείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ευρύτερες συνέργειες.

 

Url: http://mensproject.eu


 

Πληροφορίες για το έργο: Τμήμα Κοινωνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Προγραμμάτων

Αισχύλου 5-7, Περιστέρι - Tηλ: 2121043898

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.