Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 12:53

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης οργανισμού "Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος"

Written by

Με το έργο «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος!», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, ενισχύεται οργανωσιακά η ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» και οι προβλεπόμενες δράσεις της που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Πλάνο 2022-2024. Μετά από 20χρονη πορεία και την εξυπηρέτηση περίπου 7.000 ωφελούμενων, η «ΕΔΡΑ» στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της και την ανανέωση των διαδικασιών, με την εισαγωγή νέων μεθόδων και εργαλείων.

Η επιχορήγηση δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης του τμήματος εθελοντισμού, την αύξηση των δράσεων συνηγορίας για ευπαθείς ομάδες, την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του φορέα, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, τη μεγαλύτερη προβολή, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και κατάλληλου λογισμικού και την αύξηση του αριθμού ωφελούμενων. Συμβάλει στην ανανέωση, συντήρηση - απόκτηση νέου υποστηρικτικού υλικού, εργαλείων και υπηρεσιών που δεν καλύπτονται από προϋπάρχουσες επιχορηγήσεις, στην αύξηση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων του φορέα.

Η απόκτηση λειτουργικής τεχνολογίας θα συντελέσει στην εξοικονόμηση χρόνου, με ζητούμενα: την ενθάρρυνση της εξελικτικής διαδικασίας, τη διασφάλιση ποιοτικότερων υπηρεσιών, την επέκταση σε νέα κοινά και την  αποκατάσταση του προφίλ του φορέα σε ήδη υπάρχοντα, με τελικό αποδέκτη τις ευπαθείς ομάδες.

Το έργο συνδέεται με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος Active citizens fund που είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants, στοχεύοντας στην:

  • ενίσχυση συμμετοχής πολιτών στα κοινά, ενεργοποιώντας το κίνημα εθελοντισμού
  • ενίσχυση συνηγορίας και εποπτικού ρόλου ΚτΠ, με αύξηση των δράσεων συνηγορίας
  • προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών και δράσεις συνηγορίας
  • ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων - ενδυνάμωση ικανοτήτων & βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών, με την οργανωσιακή ενδυνάμωση του φορέα & των υπηρεσιών του.
 
Το Πρόγραμμα:
 
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
 
Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ:
 
Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.eeagrants.orghttp://www.norwaygrants.org & www.eeagrants.gr.
 
Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη:
 
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους.
 
Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με 13 τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του.
 
Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων - Κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών- που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντίκτυπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας προστασίας του περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.bodossaki.gr
 
Σχετικά με το SolidarityNow:
 
Το SolidarityNow (SN) είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Όραμα της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
 
Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας, β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας, γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας. Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 320.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών.
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.solidaritynow.org
 
Υπεύθυνη Επικοινωνίας - Φορέα Υλοποίησης
Αριστέα Γκούτσιου 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

 
l Νέα του έργου l 
 
 
 
 
 
 
Read 756 times Last modified on Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 16:40