Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 15:20

Ολοκλήρωση Προγράμματος «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος»

Δ.Τ. Απολογισμός Δράσεων

Ολοκλήρωση Προγράμματος «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος»

Περιστέρι 12/1/2024


Το έργο «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος!», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, ενίσχυσε οργανωσιακά την ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» και τις  δράσεις της που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Πλάνο 2022-2024. Μετά από την 20χρονη πορεία του φορέα και την εξυπηρέτηση περίπου 7.000 ωφελούμενων, η «ΕΔΡΑ» μέσα από το έργο εστίασε στη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της και την ανανέωση των διαδικασιών, με την εισαγωγή νέων μεθόδων και εργαλείων.

Κατά το τελευταίο εξάμηνο του έργου, η ΕΔΡΑ κατάφερε να βελτιώσει και να εξελίξει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς τους ωφελούμενούς της, με την προμήθεια νέων εργαλείων και προϊόντων, αλλά και να ενισχύσει τις δράσεις της με την πολύτιμη αρωγή της ομάδας εθελοντών, που ανασυστάθηκε μέσω του Προγράμματος.

Ειδικότερα:

Προμήθειες και αναβάθμιση

Τον Σεπτέμβριο του 2023 προχωρήσαμε στην αγορά ενός 9θέσιου οχήματος, το οποίο εξοπλίστηκε με νέα παιδικά καθίσματα για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών του Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης «Χρυσαλίδα», αλλά και τη μετακίνηση των εθελοντών/τριών στις δράσεις του οργανισμού μας.

Επιπλέον, το νέο έτος θα βρει τους εξυπηρετούμενους του Κέντρου ΠΝΟΗ Περιστερίου με μια νέα ανακαινισμένη αίθουσα εργοθεραπείας, στα πρότυπα μιας αίθουσας S.I. (Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης), όπως εκείνης που δημιουργήθηκε το 2023 για τις ανάγκες του Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης «Χρυσαλίδα», στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος!».

Δράσεις τμήματος εθελοντισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Το ετήσιο Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE, που υλοποιήθηκε στις 30/9 και 1/10 ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό από τις δυνάμεις και την ενθουσιώδη συμμετοχή των εθελοντών μας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό του.

Στις 27/11 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση νέων εθελοντών/τριών στο δημαρχείο Περιστερίου, μέσω Βιωματικού Εργαστηρίου. Στόχος οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην έννοια του εθελοντισμού και της συνεισφοράς του στην  κοινότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2023 εθελοντές/τριες και ο υπεύθυνος εθελοντών βοήθησαν στην ταξινόμηση, καταγραφή, οργάνωση και αποθήκευση ενός μεγάλου όγκου συσκευασμένων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν από συνεργαζόμενα σχολεία του Δήμου Ιλίου, στο πλαίσιο της επιτυχημένης καμπάνιας ευαισθητοποίησης που υλοποίησε η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Ιλίου. Επίσης, στο διάστημα 2-5 Ιανουαρίου εθελόντρια του φορέα μας συνέδραμε εθελοντικά την οργάνωση των φαρμάκων στο Κοινωνικό Φαρμακείο των ΔΠΒΑ Ιλίου.

Συνολικά, μέσα από την υλοποίηση του έργου «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος!» αναβαθμίστηκε το τμήμα εθελοντισμού της «ΕΔΡΑ», αυξήθηκαν οι δράσεις συνηγορίας για τις ευπαθείς ομάδες, υπήρξε μεγαλύτερη προβολή και ενισχύθηκε η οικονομική βιωσιμότητα του φορέα,  βελτιστοποιήθηκαν οι ακολουθούμενες διαδικασίες, πραγματοποιήθηκε προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και κατάλληλου λογισμικού και αυξήθηκε ο αριθμός των ωφελούμενων. Επιπλέον, ενισχύθηκε η τεχνογνωσία και αναπτύχθηκαν οι  ανθρώπινοι πόροι του φορέα.

Η στήριξη του φορέα μέσα από το πρόγραμμα δυνάμωσε περισσότερο τη φωνή της «ΕΔΡΑ», μεγαλώνοντας σταθερά τον αντίκτυπο κάθε δράσης της. Με αυτό τον τρόπο και η ΕΔΡΑ με τη σειρά της συνεχίζει να ενδυναμώνει τον Άνθρωπο, ξεκλειδώνοντας έναν κρίκο αλληλεγγύης και μεταδίδοντας ελπίδα σε όσους έχουν ανάγκη να ακούσουμε τη φωνή τους.

 

Ο Φορέας Υλοποίησης:

Η «ΕΔΡΑ» - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται από το 2001 για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων. Προσφέρουμε άμεσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά ζητήματα, στηρίζουμε το παιδί και την οικογένεια στην αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, παρεμβαίνουμε θεραπευτικά στον χώρο της ειδικής αγωγής και της νοητικής υστέρησης, αναπτύσσουμε εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, παρέχουμε επιμορφωτικά προγράμματα για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες.

Στην ΕΔΡΑ πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε όλα τα περιβάλλοντα και όλα τα επίπεδα, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, χωρίς διακρίσεις!

 

Το Πρόγραμμα

Το έργο «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον οργανισμό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

 

 

Πληροφορίες:

Αισχύλου 5-7, 12134 Περιστέρι

τ: 210 5913826 

e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

w: www.edra-coop.gr