Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 10:28

Ψυχική Υγεία | Open House - Open Emotions

 
 
 
Η ψυχική υγεία δεν θα έπρεπε να αποτελεί taboo, όλοι στην ζωή μας θα χρειαστούμε βοήθεια κάποια στιγμή, αυτό δεν μας κάνει αδύναμους, ευαίσθητους ή ασθενείς, αυτό ακριβώς μας κάνει ανθρώπους. 

 

Στις 10 Οκτωβρίου η συζήτηση για την ψυχική υγεία ήταν στο επίκεντρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία.

Έτσι ανοίξαμε την πόρτα του Οικοτροφείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΙΙ και υποδεχτήκαμε όσους/ες θέλησαν να εξερευνήσουν τη σημασία της ημέρας και να εξερευνήσουν το νόημα της σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μαζί βιώσαμε μία ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία με ψυχοκινητικά παιχνίδια και απλές διαδραστικές συζητήσεις, όπως το μοίρασμα συναισθημάτων και η ενίσχυση της ομαδικότητας.

Θέλουμε όμως να εξερευνήσουμε λίγο περισσότερο γιατί γίνεται τόσος λόγος για την ψυχική υγεία. Γι' αυτό ρωτήσαμε την Ροδάνθη Μποντόζη, c. Clinical Psychologist-Sociologist και Υπεύθυνη Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» του φορέα ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, και εκείνη μας απάντησε!

 

 

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να μιλάμε για την ψυχική μας υγεία;

Η ψυχική υγεία είναι όχι μόνο η απουσία νοσηρών συμπτωμάτων, αλλά η ισορροπία, η ευεξία και η αίσθηση πνευματικής ευημερίας. Είναι το φως που λάμπει μέσα μας, που μας επιτρέπει να πλοηγούμαστε μέσα από τις δυσκολίες μας. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και την ψυχή μας. Είναι το ίδιο σημαντικό και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την σωματική υγεία.

Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, όπως πηγαίνετε στον γιατρό σας, όταν έχετε ένα σύμπτωμα που σας απασχολεί, με αυτό τον τρόπο χρειάζεται να απευθύνεστε σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όταν δεν αισθάνεστε καλά και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ότι σας απασχολεί.  Η ψυχική υγεία δεν θα έπρεπε να αποτελεί taboo, όλοι στην ζωή μας θα χρειαστούμε βοήθεια κάποια στιγμή, αυτό δεν μας κάνει αδύναμους, ευαίσθητους ή ασθενείς, αυτό ακριβώς μας κάνει ανθρώπους.

 

Σε μία κοινωνία που κινείται τόσο ραγδαία και οι ρυθμοί είναι τόσο έντονοι, χρειάζεται να φροντίζουμε και εμάς, να μας αποδεχτούμε. Eξάλλου όλοι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι μας. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αγνοούμε την ψυχική μας ευεξία, αφήνοντάς την να παραμεληθεί ανάμεσα στη φροντίδα των άλλων. Μια επισκευή στο ψυχικό μας εσωτερικό κόσμο, μπορεί να επαναφέρει τη λάμψη μας και να μας βοηθήσει να ακτινοβολούμε θετική ενέργεια προς τον κόσμο.

Πάρτε το χρόνο σας για να φροντίσετε την ψυχή σας. Συζητήστε, ακούστε, ανακαλύψτε τα εσωτερικά σας συναισθήματα. Και πάνω απ' όλα, μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι σας! Υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες που μπορείτε να απευθυνθείτε αρκεί να μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Μία αρχή που μπορείτε να κάνετε είναι να καλέσετε στην  Γραμμή 10306, η οποία  λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας που τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).

 

 

Πάρτε το χρόνο σας για να φροντίσετε την ψυχή σας. Συζητήστε, ακούστε, ανακαλύψτε τα εσωτερικά σας συναισθήματα.

Και πάνω απ 'όλα, μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι σας! 

 

 

Πως μπορούμε να βάλουμε την ευεξία στην ζωή μας;

Η ευεξία μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά σας με μερικά απλά βήματα. Εδώ είναι μερικές ιδέες που μπορείτε να εμπνευστείτε:

 1. Καθορίστε στόχους ευεξίας: Προσδιορίστε τι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και ποιους τομείς της ζωής σας θέλετε να βελτιώσετε.
 2. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή: Προσθέστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας. Αποφύγετε την ζάχαρη και την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης διότι προκαλεί υπερδιέγερση.
 3. Κάντε άσκηση: Ακόμη ένα  σύντομος περίπατος κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική σας και σωματική ευεξία. Βάλτε στα ακουστικά σας την αγαπημένη σας μουσική και περπατήστε ακόμη και για λίγα λεπτά.
 4. Κοιμηθείτε καλά: Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, φορέστε την αγαπημένη σας κρέμα και ξαπλώστε, αποκτήστε μία ρουτίνα ύπνου, όπως ακριβώς κάνουμε και στα παιδιά μας. Άλλωστε και εμείς το αξίζουμε. Αποφύγετε το σκρολάρισμα στο κινητό πριν από τον ύπνο και προτιμήστε ένα βιβλίο που μπορεί να σας ενδιαφέρει ή και ένα περιοδικό.
 5. Βάλτε χρόνο για ευχαρίστηση: Κάντε αυτό που αγαπάτε - διαβάστε, ζωγραφίστε, ακούστε μουσική, χορέψτε στο σπίτι σας - οτιδήποτε σας φέρνει χαρά.
 6. Πρακτική μείωσης του στρες: Δοκιμάστε τη γιόγκα, τη διαλογιστική πρακτική ή την βαθειά αναπνοή, για να βοηθήσετε να μειωθεί το  σωματικό και ψυχικό στρες. Κάντε ασκήσεις Mindfulness. Στο You tube, με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε πολλά βίντεο με απλές οδηγίες. Λίγα λεπτά αρκούν για να χαλαρώσετε και να δώσετε προσοχή μόνο σε εσάς, και μαντέψτε το mindfulness  μπορεί να γίνει οπουδήποτε για λίγα λεπτά ακόμη και εάν βρίσκεστε στην εργασία σας.
 7. Συνδεθείτε με τους άλλους: Δαπανήστε χρόνο με φίλους και οικογένεια, και μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η σημασία της σύνδεσης είναι τόσο σημαντική. Τολμήστε να γίνετε ξανά παιδιά, παίξτε επιτραπέζια, χορέψτε όλοι μαζί, θεσπίστε να κάνετε έστω μια φορά χαρούμενα πράγματα χωρίς να αναλώνεστε στις δυσκολίες της καθημερινότητας και φυσικά όταν είστε έτοιμοι μιλήστε για ότι σας απασχολεί.

 

 

Σε μία κοινωνία που κινείται τόσο ραγδαία και οι ρυθμοί είναι τόσο έντονοι, χρειάζεται να φροντίζουμε και εμάς, να μας αποδεχτούμε. Eξάλλου όλοι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι μας

 

 

Πως θα καταλάβω οτι χρειάζομαι υποστήριξη για την ψυχική μου υγεία;

Είναι σημαντικό να είστε ευαισθητοποιημένοι στα σημάδια που υποδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης για την ψυχική σας υγεία.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Αλλαγές στη διάθεση: Αν αισθάνεστε συχνά θλιμμένοι, απογοητευμένοι, ή χωρίς ενδιαφέρον για πράγματα που παλιά απολαμβάνατε.
 2. Αλλαγές στη συμπεριφορά: Εάν παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά σας, όπως άσχημη διαχείριση του θυμού, αυξημένη ευερεθιστότητα, ή απομόνωση από το περιβάλλον σας.
 3. Προβλήματα ύπνου: Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να κοιμηθείτε ή να κοιμάστε υπερβολικά πολύ.
 4. Φυσικά συμπτώματα: Σωματικά συμπτώματα όπως κούραση, πονοκέφαλοι, πόνος στο στομάχι, δυσκολία συγκέντρωσης, ζαλάδες, δυσκολίες στην αναπνοή, ανεξέλεγκτος φόβος, ταχυπαλμίες,  έλλειψη ενέργειας, δυσκολίες στην διατήρηση του βάρους σας,  μπορεί να υποδεικνύουν στρες ή δυσκολίες στη ψυχική υγεία, αφού αποκλειστούν τα παθολογικά αίτια από τον ιατρό σας.

 

Όταν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν είναι σωστό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε. Μπορεί να πρόκειται για έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειάς σας, τον ιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να ζητήσετε βοήθεια.

 

ΔΕΝ είστε μόνος! ΔΕΝ είστε ο μόνος!