Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 19:52

Ολοκλήρωση 16ου Φεστιβάλ ART4MORE 2023 | Δελτίο Τύπου

 

Περιστέρι, 4/10/2023

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2023

«Καταπίεση Ι Ταυτότητα I Αποδοχή μέσα από την Τέχνη»

 

Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Αθήνα, 30/9-1/10, 11:00-21:00

Τήλος 22/9-24/9, Παράλληλες δράσεις σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Τήλου

 

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2023, που διοργάνωσε η ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ,  είχε για ακόμη μια χρονιά την μεγάλη αποδοχή του κοινού, εγείροντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών γύρω από το θέμα «Καταπίεση, Ταυτότητα και Αποδοχή μέσα από την Τέχνη».

Στο καθιερωμένο Φεστιβάλ του φθινοπώρου οι επισκέπτες του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο  πρόγραμμα με πέντε Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, δώδεκα Εισηγητές από τον χώρο των επιστημών, της Τέχνης και της κοινωνίας των πολιτών, δύο μοναδικές συναυλίες, τέσσερις performances, επτά εργαστήρια ενηλίκων, έξι παιδικά και τέσσερα εφηβικά εργαστήρια, πέντε προβολές.

Επιπλέον, για το 2023 το Φεστιβάλ ART4MORE ταξίδεψε στην απομακρυσμένη Τήλο, όπου πραγματοποίησε μία μοναδική, βιωματική εικαστική δράση για τα παιδιά του νησιού, που κλήθηκαν να ανακαλύψουν ξανά το νησί τους μέσω των αισθήσεών τους, με την τεχνική της Ενσυνειδητότητας.

Ο διοργανωτής οργανισμός Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» ευχαριστεί θερμά

για τη συμμετοχή τους:

Για την παρουσίαση: Χαιρετισμοί Πολιτικής ηγεσίας & Δημοτικών αρχών κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Υφυπουργός Υγείας, κ. Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, κα. Σοφία Μαυρίκου, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Τους/τις Ομιλητ(ρι)ές  για την παρουσίαση και την εισήγησή τους:

Για τον Συντονισμό την κα. Αφροδίτη Πανταγούτσου, Ψυχιατρική Εργοθεραπεύτρια – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια,  Α’ Ψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ - Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας (EAP) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την Εικαστική Θεραπεία (EFAT), επόπτρια σπουδαστών εικαστικής ψυχοθεραπείας και συνεργάτης του ΕΜΣΤ

 • Μιχάλης Σκάλτσας, Ψυχολόγος MSc, εκπαιδευόμενος στην ομαδική ανάλυση.
 • Αντώνης Κορφιάτης, Κοινωνιολόγος,Σύμβουλος Απασχόλησης. Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αιγάλεω της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.  
 • Μαρία Παπάζογλου, Πιστοποιημένη Career & Executive Coach, Εκπαιδεύτρια Στελεχών Επιχειρήσεων, Master NPL Practitioner
 • Νέλη Καούνη, Κοινωνική Λειτουργός - Επιστημονική συνεργάτιδα Orlando LGBT+
 • Αλέξανδρος Βαλλίδης, Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος Προγραμμάτων Ψυχοθεραπείας ICPS College for Humanistic Sciences, Ψυχολόγος, Προσωποκεντρικός Ψυχοθεραπευτής, Επόπτης
 • Χριστίνα Τσαλίκη, Ψυχολόγος Ψυχοπαιδαγωγικών κέντρων ΠNOH «ΕΔΡΑ», Μsc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας & Συμβουλευτικής στην Εκπαίδευση, την Υγεία & την Εργασία-ΕΚΠΑ, μέλος της ΕΣΥΟΜ.

 

Για τις Εκθέσεις τους/ις καλλιτέχνες/δες:

 • Οπτικοακουστική εγκατάσταση "Embodying Identities", Mary Marinopoulou  |Performer: Anna Vekiari  |  Choreography: Anna Vekiari, Mary Marinopoulou  | Studio: ISON Dance Theater.
 • Έκθεση Φωτογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) Εποπτεία – Επιμέλεια: Εύα Κατσαϊτη, Λεκτόρισσα Φωτογραφίας, θεωρητικός οπτικής επικοινωνίας. Συμμετέχουν οι φοιτητές/τριες καλλιτέχνες/ιδες: Αλέξιος Αλεξίου, Έμμα Γκαμπαριάν, Εύα Ζήση, Θάλεια Θεοδωρακοπούλου, Στέφανος Καϊτατζής, Μυρτώ Κιτσαντά, Κλαρίσα Ματρίσι, Χριστίνα Μίχου, Ραφαήλ Τσακμάκης, Vendula Zouzalíková Διδάσκουσες: Δήμητρα Γούναρη και Εύα Κατσαΐτη
 • Έκθεση «Ποιήματα σε μορφή Comics, Κλεάνθης 
 • Έκθεση καλλιτεχνικών έργων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από το Οικοτροφείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΙΙ» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
 • Φωτογραφική Έκθεση ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που υλοποιείται από το εργαστήριο φωτογραφίας του Οικοτροφείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Βαγγέλης Ταμβάκος, Φωτογράφος – Δάσκαλος φωτογραφίας

 

Για τα καλλιτεχνικά και art therapy εργαστήρια που παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι: Νικολέττα Τρίκου, Δανάη Οικονόμου, Ελίζα Σόρογκα, Katrin Kretschmer(Σχεδία Αρτ), Εύα Κατσαΐτη, Αλεξάνδρα Δανιήλ, Ιωάννα Πρεκετέ, Δέσποινα Ζάγκα, Μαρίλη Τοπούζογλου, Βασίλης Κάντας και Συνεργάτες: Μυρτώ Κιτσαντά,  Κωνσταντίνα Ειρήνη Ντούβλη και Μάριος Κορολής Φορείς: Πανεπιστήμιο NTNU (Νορβηγία), University of Milan, Puntozero Teatro Δήμος Αγίων Αναργύρων (Παπαδοπούλου Στέλλα και Παλαβού Αντωνία)

Για τις  Παραστάσεις που έθεσαν τον δικό τους διάλογο σε μία ιστορία μεταμόρφωσης: Χοροθέατρο ΚΗΡΑ ΙΘΑΣΥΜΙΓΗ, Αλεξάνδρα Δανιήλ, Δανάη Οικονόμου, Νίνα Σαββίδη & Ben Walker (Ακροβατικό ζευγάρι), Ομάδα storydrops Παίζουν, Ντόρις Λαμπρινού, Μυρτώ Μπουρίτη, Μαρία Παμούκη, Σπύρος Πρατίλας, Ξένια Μαλαθράκη

Για τις μουσικές ερμηνείες που οδήγησαν το κοινό σε ένα ταξίδι ψυχικής ελευθερίας:

Την Πέννυ Μπαλτατζή, που ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την 6μελή μπάντα της, για να παρασύρει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι με ρυθμούς τζαζ και σουίνγκ.

 

Τον Θοδωρή Σμπιλή που έκλεισε το Φεστιβάλ με τον καλύτερο τρόπο, ερμηνεύοντας υπό τους ήχους του βιολιού  του  Εύρου Βοσκαρίδη.

 

ART4MORE @ ΤΗΛΟΣ

Το ΑRT4MORE ταξίδεψε στο νησί της Τήλου και έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές του νησιού να συμμετέχουν στην δράση «Ανακαλύπτω το νησί μου με τις αισθήσεις μου». Μία μοναδική, βιωματική δράση, «ανακαλύπτοντας» μέσω των αισθήσεών τους με την τεχνική της Ενσυνειδητότητας (mindfulness), το νησί τους. Ευχαριστούμε την Λύντια Πετροπούλου, για τον  σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης καθώς και τον Δήμο Τήλου για την υποδοχή του Φεστιβάλ στο νησί.

Το Φεστιβάλ διεξήχθη με την οικονομική στήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, Με την Αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας του Δήμου Αγ.Αναργύρων-Καματερού και του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Οι Υποστηρικτές Επικοινωνίας του Φεστιβάλ: Elculture.gr, Psychology Now, Social Policy.gr, NEVRONAS, Ψυχογραφήματα, INFOWOMAN, infokids.

Τους Υποστηρικτές Νοσηλεία Τώρα, Φροντιστήρια Διακρότημα - Ίλιον Κέντρο (Ίλιον Κέντρο), Φροντιστήρια Διακρότημα - Περιστέρι Νέα ΖωήΦροντιστήρια Διακρότημα - Άγιος Νικόλαος

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

 • Κοιν.Σ.Επ. «Ανοιχτός Κήπος» – café Υπογλυκαιμίες
 • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη συνεργασία

 

 

     

 

Διοργάνωση: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

 

Επιστημονική - Συντονιστική Ομάδα:

Μαρία Κερασόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ.

Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Δημιουργικό Τμήμα: Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγος

Εκθέσεις-– Παραστάσεις:  Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

Τμήμα Επικοινωνίας –Συντονισμός: Αριστέα Γκούτσιου

Τμήμα Επικοινωνίας – Γραφείο Τύπου: Δημήτρης Οικονόμου

Digital Media: Ελένη Λιάσκου

Υπεύθυνος Εθελοντών: Θεοδόσης Γκελτής

Υποστήριξη:  Ιωάννα-Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»