Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 16:20

20 Χρόνια Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Χρόνια Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

Το 2021 αποτελεί για την ανθρωπότητα ένα αρκετά δύσκολο έτος με μεγάλες προκλήσεις, όμως παρ’ όλες τις δυσμενείς συγκυρίες, σηματοδοτεί για την ΕΔΡΑ μια ξεχωριστή χρονιά. Το 2021 η ΕΔΡΑ - Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.) συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στον τομέα της ψυχικής υγείας, 20 χρόνια δράσεις και προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες, 20 χρόνια προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Όλα ξεκίνησαν το 2001, από μια απλή ιδέα, όταν οι δύο πρωτεργάτες του φορέα, ο Αλέξανδρος Οικονόμου και η Μαρία Κερασόγλου, εμπνεύστηκαν τη λειτουργία ενός εργαστηρίου μεταποίησης επίπλων στο Περιστέρι, για τη δημιουργική απασχόληση ψυχικά πασχόντων από την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2003 δημιούργησαν το πρώτο Οικοτροφείο «Ιπποκράτης Ι» στην οδό Ελαιών 126 στο Ίλιον, που φιλοξένησε ψυχικά πάσχοντες από τα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, το ΨΝΑ και ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», με στόχο την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ατόμων. Στην εικοσαετία 2001-2021 εντάχθηκαν σταδιακά στον κορμό του φορέα νέες δομές, υπηρεσίες και προγράμματα, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων και ζητούμενο την ολιστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ομάδων αυτών.

Το 2021 η ΕΔΡΑ λειτουργεί πλέον 11 Δομές που διαθέτουν πιστοποίηση ISO, απασχολεί 110 εργαζόμενους, υλοποιεί 3 Εθνικά και 23 Ευρωπαϊκά Προγράμματα και εξυπηρετεί μηνιαία περίπου 1.600 ωφελούμενους. Προσφέρουμε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε πάσχοντες, στηρίζουμε το παιδί και την οικογένεια στην αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, παρεμβαίνουμε  θεραπευτικά στο χώρο της ειδικής αγωγής και της νοητικής υστέρησης, αναπτύσσουμε ή συμμετέχουμε σε εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, παρέχουμε επιμορφωτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Παράλληλα, επεκτείνουμε συνεχώς τις συνεργασίες μας με ελληνικούς και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς που ακολουθούν κοινό όραμα με εμάς (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ΕΚΠΑ / ΣΕΦΑΑ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι κτλ.) και συμμετέχουμε σε σημαντικά εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα: “N.E.F.E.L.E.” Network - Προεδρία Δικτύου, European Network of Active Living for Mental Health – ENALMH - Προεδρία Δικτύου, Mental Health Europe, EUFAMI, Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» - μέλος Δ.Σ., Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία κ.ά.

Αποτελούμε μία ομάδα όπου ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε και προασπίζουμε ενέργειες που επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στον άνθρωπο και γενικότερα στην κοινότητα. Ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για όλους! Μόνοι μας δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή που επιζητούμε. Όμως, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν καταφέρουμε να «Ζούμε και Σχεδιάζουμε, όλοι ΜΑΖΙ!» θα καταφέρουμε πολλά και ότι οι προοπτικές για το μέλλον μας θα διαγράφονται σίγουρα καλύτερες!

 

 

Μαρία Κερασόγλου, Πρόεδρος ΔΣ:

20 Χρόνια αγώνων για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου και της νοητικής υστέρησης. 

20  χρόνια συνεχούς παρουσίας στα προγράμματα των ευάλωτων ομάδων.

20 χρόνια κοντά στα παιδιά και τις οικογένειές τους. 

20 χρόνια συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των δεξιοτήτων των ευάλωτων ομάδων. 

20 χρόνια συνεχούς συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.

20 χρόνια διοργανώσεων φεστιβάλ, γιορτών, εκδηλώσεων, με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας για ζητήματα που αφορούν την αναπηρία και τις περιθωριοποιημένες ομάδες. 

20 χρόνια συνεχούς συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς.

20 χρόνια ΑΓΑΠΗΣ, ΣΥΜΠΟΝΟΙΑΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΥ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΑΜΑ. 

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΡΑ!!!!

 

 

Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος:

20 χρόνια διαδρομής στην ψυχική υγεία και στον κοινωνικό τομέα για τα παιδιά και τους ενηλίκους, στις χαρές και στις λύπες, στα προβλήματα και στην ανάπτυξη. Ο ήλιος θα μας δείχνει πάντα την πορεία μέσα στον χρόνο, στη λάμψη του Φωτός και της Αγάπης για τον συνάνθρωπο.