Δελτίο Τύπου

Ολοκλήρωση του “Art Residencies” Workshop

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα  Art Residencies που αφορά τη σύνδεση της Τέχνης & Ψυχικής Υγείας μέσα από την πραγματοποίηση ενός εικαστικού workshop στον καλλιτεχνικό σταθμό των Δελφών της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας από τις 11 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Το συγκεκριμένο workshop πραγματοποίησαν από κοινού το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με τον Κοινωνικό Φορέα Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και το Δήμο Δελφών, υπό την επίβλεψη του εικαστικού Νίκου Καναρέλη.

Φοιτητές - καλλιτέχνες της Α.Σ.Κ.Τ. και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας επισκέφθηκαν και διέμειναν για έξι μέρες στον καλλιτεχνικό σταθμό των Δελφών όπου υπό την επίβλεψη ψυχολόγων, ψυχιάτρων και εργοθεραπευτών των δομών της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» πραγματοποίησαν ένα workshop με θέμα τη σύνδεση της τέχνης και της ψυχικής υγείας. Στο workshop παράλληλα με τα μέλη της Κ.Σ.Δ.ΕΟ. «ΕΔΡΑ», συμμετείχαν και μέλη από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας της Άμφισσας, Δομή Φωκίδας.

Κατά την Διάρκεια του workshop

Η συνεργασία των φοιτητών με τα μέλη των δομών της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ., έφερε σαν αποτέλεσμα την παραγωγή εικαστικών έργων μέρος τον οποίον θα εκτεθούν στο ετήσιο φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας “ART4MORE” στο Trii Art Hub (Δράκου 9, Αθήνα) στις 13 με 15 Οκτωβρίου 2017.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες με τις εικαστικές θεραπεύτριες Δέσποινα Παπαϊωάννου και Μαρία Κόντη με τους φοιτητές της σχολής καλών τεχνών. Στην διάρκεια  παραμονής των μελών μας ο  Δήμος Άμφισσας - Δελφών με την βοήθεια του εικαστικού Κ. Κώστα Χριστόπουλου   παραχώρησε όχημα του δήμου και τα μέλη των δομών μας πραγματοποίησαν περιπάτους και επισκέψεις στις γύρω πόλεις των Δελφών και της Άμφισσας.  Την πέμπτη μέρα της διαμονής, χορηγήθηκε άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για ελεύθερη είσοδο στο μουσείο Δελφών όπου φοιτητές και μέλη των δομών ξεναγήθηκαν στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο

 

 

Την τελευταία μέρα του project  υπήρχαν open studios με καλεσμένους όλους  τους εμπλεκόμενους φορείς για να  παρουσιαστεί  το έργο  που παράχθηκε εκεί όλες τις μέρες. Παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» κ. Μαρία Κερασόγλου με τον επιστημονικά υπεύθυνο του φορέα κ. Αλέξανδρο Οικονόμου και η Αντιπρόεδρος της Εταιρίας  Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας κ. Αθηνά Φραγκούλη και εκπρόσωποι του Δήμου  Άμφισσας - Δελφών .

 

Ευχαριστίες

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» θέλει να ευχαριστήσει τη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τον πρύτανη κ. Πανό Χαραλάμπους, το γραφείο διασύνδεσης με υπεύθυνο τον κ. Γιάννη Σκαλτσά, τους φοιτητές της Σχολής:  Λάζαρο Παπαδόπουλο, Κρανιώτη Μαρία –Ελένη, Δανάη Κωτσάκη, Κατερίνα Παπαζήση, Γιώργο Σταματάκη.Tους ενοίκους των δομών «Ιπποκράτης Ι & ΙΙ»: Πατσιούρα Φανουρία, Κούρτη Λίνα, Γάμπαρος Δημήτρης και Παπαδημητρίου Κώστας. Τέλος την  Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.), Δομή Φωκίδας με τα μέλη: Ασημάκης Δουλάμης, Σπύρος Λιγνός, Γιώργος Κοντοστάνος, Θύμιος Κυριάκης,  Νίκος Ζωγράφος, Αλέξανδρος Βλάχος, Γιάννης Μανταλάς. Συντονίστρια: Παπαϊωάννου Δέσποινα, Θεραπευτές: Γιώτα Κούκου, Ξανθή Πότσιου, Τασία Μαλισιόβα, Γιώτα Ζωμένου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εθελοντική ομάδα Photoaid και την φωτογράφο Ελπίδα Βελιβασάκη.

 

Υπεύθυνος workshop ο εικαστικός Νίκος  Καναρέλης

Υπεύθυνος δομών "Ιπποκράτης Ι & ΙΙ", Δημήτρης Κίτσος