Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 11:35

Δελτίο Τύπου: Εικαστική Έκθεση Art Mentoring

Περιστέρι  28/12/21 

Δελτίο Τύπου

Έκθεση «Art Mentoring in Mental Health Units - Πολιτιστικοί Μέντορες στις Δομές Ψυχικής Υγείας».

Φορέας Υλοποίησης: ΚΣΔΕΟ "ΕΔΡΑ" με τη συνεργασία του Γραφείου Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ.  

Έκθεση έργων των Residencies φοιτητών - καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών σε Δομές Ψυχικής Υγείας της Αττικής

 

Τοποθεσία: Snehta Residency, Ι. Δροσοπούλου 47, Κυψέλη

Εγκαίνια: Δευτέρα 10/1/22 στις 18:00

Διάρκεια Έκθεσης: 10/1/22 - 14/1/22

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 17.00-20.00, Τρ. 16.00 - 20.00, Τετ. 10.00 - 15.00 & Παρ. 14.00-19.00


Συμμετέχοντες φοιτητές καλλιτέχνες: Δέσποινα Βαξεβανίδη, Χρύσα Βουδούρη, Νίκη Κλειτσινίκου, Έφη Λάσκαρη, Άννα Μαστρομιχάλη, Έλλη Μέμμου, Χριστίνα Μπλιθικιώτη, Όλγα Σουβερμέζογλου, Σπυριδούλα Φειδεροπούλου, Θεόδωρος Χιωτίδης

Συμμετέχουν λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας των Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της ΕΔΡΑ (Οικοτροφείο Ιπποκράτης Ι & Οικοτροφείο Ιπποκράτης ΙΙ), της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ (Οικοτροφείο «Άγιος Νικόλαος») και της ΠΕΨΑΕΕ (Οικοτροφείο «Αθηνά» & Κέντρο Ημέρας «...στο κέντρο της πόλης»).

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, στις 18:00,στο Snehta Main Space,θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του project «Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας», - συνέχεια του επιτυχημένου καινοτόμου προγράμματος «ArtResidencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας» που ξεκίνησε το 2016 -  στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και της Α.Σ.Κ.Τ. και ειδικότερα του Γραφείου Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ.

Στη δράση «ArtMentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας», από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2021, δέκα (10) φοιτητές - καλλιτέχνες της Α.Σ.Κ.Τ. επισκέφτηκαν πέντε (5) Δομές Ψυχικής Υγείας (οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα και κέντρα ημέρας) και με την επίβλεψη θεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα εικαστικού Νίκου Καναρέλη, υλοποίησαν σύντομα Residencies συνδημιουργίας εικαστικών έργων.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τα έργα που προέκυψαν με τη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ομώνυμη δράση, προσωπικά ημερολόγια των φοιτητών καλλιτεχνών και στιγμιότυπα από τη διαδικασία των Art Residencies στις Δομές Ψυχικής Υγείας.

 

 

Περιγραφή της δράσης «Art Mentoring σε Δομές Ψυχικής Υγείας»

Στην πρώτη φάση, ο κάθε καλλιτέχνης ανέλαβε να προτείνει ένα concept πάνω στο οποίο η ομάδα δούλεψε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο από κάθε δομή. Στη δεύτερη φάση, ο φοιτητής καλλιτέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (που ορίστηκε ως «μέντορας»), μέσα από την επαφή και τη συν-δημιουργία με τον λήπτη υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσπάθησε να τον γνωρίσει καλύτερα και να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας του λήπτη με την τέχνη, με σκοπό την ουσιαστική γνωριμία του με αυτή. Ο μέντορας αφού αρχικά αναγνώρισε τις ανάγκες του εκπαιδευόμενου και ανακάλυψε ρεύματα και τεχνικές που τον εξέφραζαν, προώθησε στον εκπαιδευόμενο αντίστοιχο εξατομικευμένο υλικό, που μπορεί να εκτείνονταν σε κάθε μορφή τέχνης, όπως εικαστικά έργα, μουσική, θέατρο, ποίηση κλπ. Στόχος ο εκπαιδευόμενος να μπορέσει να βρει το προσωπικό του ύφος και να δημιουργήσει στη συνέχεια τα δικά του έργα, μέσα από την ουσιαστική επαφή με στοχευμένα καλλιτεχνικά ερεθίσματα.

Για την ψυχοσυναισθηματική ενίσχυση των φοιτητών-καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της δημιουργίας στις Δομές, πραγματοποιήθηκαν εποπτείες από την εξειδικευμένη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Αφροδίτη Πανταγούτσου. Κατά τη διάρκεια των εποπτειών, προέκυψαν επίσης έργα αυτο-θεραπευτικής και αποκαταστατικής χροιάς, από τους ίδιους τους φοιτητές-καλλιτέχνες κατά τη δική τους θεραπευτική διαδικασία.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Μαριτίνα Κονταράτου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών, κιν.: 6942056334, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

COVID-19. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο θα γίνει δεκτή σε επισκέπτες που συμμορφώνονται με όλα τα προσωπικά μέτρα υγείας σχετικά με την επιδημία Covid-19.

Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται μόνο με την υπόδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών (8).