Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά μέσα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο. Ήδη μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία και ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου, όπως το Smithsonian, το Metropolitan Museum of Art, το British Museum κ.ά. κάνουν χρήση και αξιοποιούν για εκπαιδευτικούς λόγους την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα εκθεμάτων τους.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δάφνης-Υμηττού, η ΕΔΡΑ«Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων», η Μουσειοτεχνική Μ.Ε.Π.Ε. και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, προσκαλούν πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Μουσεία και Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Νέες δυνατότητες εκπαίδευσης», η οποία θα διεξαχθεί στο Μουσείο Μπουζιάνη, το Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 στις 11.00 μ.μ.

Η ημερίδα απευθύνεται σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νηπιαγωγούς, και όλους όσους αναζητούν καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα για μια αυθεντική εμπειρία μάθησης. 

Θα μιλήσουν: 

12.00-12.20 Ο Γιάννης Σκαλτσάς, επίκουρος καθηγητής και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα μιλήσει για τις δυνατότητες των τρισδιάστατων τεχνολογιών στην καλλιτεχνική παραγωγή αλλά και στο πεδίο της συντήρησης.

12.20-12.40 Η Ραλλού Αβραμίδου, σύμβουλος ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μουσειοτεχνικής Μ.Ε.Π.Ε. θα μιλήσει για δυνατότητες εφαρμογής της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο χώρο του Πολιτισμού παρουσιάζοντας το museofabber.com , μια υπηρεσία που επιτρέπει σε μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε τρισδιάστατο πολιτιστικό περιεχόμενο και την δυνατότητα παραγγελίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων αντικειμένων για εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές. 

12.40-13.20 Συζήτηση / κλείσιμο

Παράλληλα με τις ομιλίες θα διεξαχθούν βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από εκπαιδευτικούς με τη βοήθεια μουσειακών αντιγράφων που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Πρόγραμμα εργαστηρίων:

11.00-12.00 Πριγκίπισα Χαλιφά της Συρίας, για παιδιά 6-9 ετών
12.00-13.00 Καρυάτιδες και Άτλαντες, για παιδιά 3-6 ετών
13.00-14.00 Ποσειδών, για παιδιά 9-12 ετών

Η συμμετοχή στην ημερίδα και στα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

Στα πλαίσια των εργαστηρίων θα εξερευνήσουμε τα αντικείμενα και το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν με εικόνες, σκίτσα και άλλα έργα τέχνης (π.χ. χαρτονομίσματα, ανάλογα γλυπτά, μεταγενέστερες αναγεννησιακές αναπαραστάσεις). Θα ακολουθήσει μικρή αφήγηση παραμυθιού σχετικά με τη ζωή των αντικειμένων και το ταξίδι τους μέσα στο χρόνο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τέλος, τα παιδιά θα δημιουργήσουν με σύγχρονα εικαστικά μέσα και τεχνικές ένα καλλιτεχνικό έργο εμπνευσμένο από το κάθε αντικείμενο.