Thursday, 25 November 2021 12:26

25 Νοεμβρίου Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

      

25 NΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η δέσμευση κυβερνήσεων, των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών να καταπολεμήσουν κάθε μορφή διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύμπραξη του χρηματοδοτούμενου από την Ευρώπη έργου Stay Safe απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες- διαταραχές, που είναι θύματα έμφυλης βίας, σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας λόγω φύλου, συχνά αδυνατούν να αποκαλύψουν τη βία ή να αναζητήσουν βοήθεια.

Το έργο Stay Safe σκοπεύει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με την εφαρμογή διαδικτυακών και δια ζώσης παρεμβάσεων για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των γυναικών με αναπηρίες ώστε να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στη σεξουαλική παρενόχληση και, παράλληλα, να εκπαιδεύσει επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της έμφυλης βίας πώς να αναγνωρίσουν τους κινδύνους σεξουαλικής παρενόχλησης στους οποίους εκτίθενται  γυναίκες με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες και πώς να τις υποστηρίξουν.  Οι εκπαιδευτικοί πόροι είναι πλέον διαθέσιμοι στα Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ελληνικά, Λιθουανικά και Ιταλικά σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπως οργανώσεις αντιμετώπισης έμφυλης βίαςκαι οργανώσεις που εργάζονται στον τομέα ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο στο www.staysafe.eu

***

Σημείωση:

Το Stay Safe είναι ένα ευρωπαϊκό έργο διάρκειας 24 μηνών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος REC (Right, Equality and Citizenship).

Υλοποιείται από μια διεθνή συνεργασία που συντονίζεται από τον οργανισμό ANS (Ιταλία) και περιλαμβάνει: ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ (Ελλάδα), Safe Space και University of Porto (Πορτογαλία), SIF (Λιθουανία), Intras (Ισπανία) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Eurocarers (Βέλγιο).

Επικοινωνία: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.