Print this page
Tuesday, 29 March 2022 23:05

Απολογιστική συνάντηση για το Art Mentoring

"Όλα τα καλά πράγματα γίνονται μόνο με συνεργασίες όπως και αυτό το πρόγραμμα". Με αυτά τα λόγια από την Πρόεδρο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. 'ΕΔΡΑ'' κας Μαρίας Κερασόγλου ξεκίνησε η απολογιστική συνάντηση του προγράμματος Art Mentoring που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 24 Μαρτίου  με την συμμετοχή όλων των συντελεστών του προγράμματος. Στην συνέχεια η κα Κερασόγλου ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία το γραφείο διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και συγκεκριμένα τον υπεύθυνο κ. Κώστα Χριστόπουλο, τις δομές των φορέων ψυχικής υγείας Αμκε ΙΑΣΙΣ, ΠΕΨΑΕΕ αλλά και της ΕΔΡΑ που συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα με τους εξυπηρετούμενους τους και το προσωπικό τους και φυσικά συνεχάρει τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών για την προσφορά τους στο έργο. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία σε όλους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα που φέρνει την τέχνη μέσα στις δομές ψυχικής υγείας. "Η τέχνη είναι ο ανέκφραστο λόγος που κάποιοι ασθενείς δεν μπορούν να εκφράσουν αλλιώς" τόνισε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της "ΕΔΡΑ κ. Αλέξανδρος Οικονόμου δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τα οφέλη της στην ψυχική υγεία. Γεγονός που επιβεβαιώνει και η μαρτυρία του κ. Δημήτρη, εξυπηρετούμενου της ΠΕΨΑΕΕ, μιλώντας για την δική του εμπειρία στο πρόγραμμα δηλώνοντας τις θερμές του ευχαριστίες που του δόθηκε η δυνατότητα να εξασκήσει την ζωγραφική του και να εκφραστεί μέσα από αυτή. 

Ένας από τους στόχους που επιτεύχθηκαν από το πρόγραμμα art mentoring είναι να δοθεί το έναυσμα να συνεχίσουν οι δομές να δημιουργούν εικαστικά και μετά το πρόγραμμα ώστε να έχουν οι εξυπηρετούμενοι - λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας τα πολλαπλά οφέλη από αυτήν την διαδικασία. Ενώ από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα πρόσφερε μια ξεχωριστή εμπειρία στους φοιτητές/τριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που είχαν την ευκαιρία να μπουν σε τέτοιους χώρους για να αλληλεπιδράσουν και να συνδημιουργήσουν. Αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν από το πρόγραμμα  αφού όπως δήλωσε και η φοιτήτρια κα Μέμμου  "Για τους φοιτητές η εβδομαδιαία συνάντηση έγινε το highlight της εβδομάδας." ενώ η φοιτήτρια Βουδούρη συμπλήρωσε πως: "Θέλαμε να δούμε τους λήπτες να καμαρώνουν για τους εαυτούς τους. Ανακάλυψαν τι μπορούν να κάνουν μόνοι τους και ότι μπορούν να κάνουν πολλά!"


Συμμετείχαν οι φοιτητές/τριες -καλλιτέχνες/ιδες:

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΗ

ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

ΝΙΚΗ ΚΛΕΙΤΣΙΝΙΚΟΥ

ΕΦΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΗ

ΕΛΛΗ ΜΕΜΜΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΛΙΘΙΚΙΩΤΗ

ΟΛΓΑ ΣΟΥΒΕΡΜΕΖΟΓΛΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΦΕΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΟΔΟΡΟΣ ΧΙΩΤΗΔΗΣ

 

Συμμετείχαν οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας των Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της ΕΔΡΑ (Οικοτροφείο Ιπποκράτης Ι & Οικοτροφείο Ιπποκράτης ΙΙ), της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ (Οικοτροφείο Κάτω Πατησίων) και της ΠΕΨΑΕΕ (Οικοτροφείο «Αθηνά» & Κέντρο Ημέρας «...στο κέντρο της πόλης»).

Εικαστικός Επιβλέπων: Νίκος Καναρέλης, εικαστικός

Υπεύθυνη Εποπτειών: Αφροδίτη Πανταγούτσου, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια

 

 

 

Υπό την Αιγίδα και Οικονομική Στήριξη

Υλοποίηση:

Με την συνεργασία: