Print this page
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 20:24

ΙΜΕ: Η Ψυχική Υγεία ως μουσική έκφραση - Παρουσίαση Τραγουδιών

                                                                                                                                                                    

Αθήνα, Νοέμβριος 2020

 

Ευρωπαϊκό έργο Introspection Music Experience (IME):

Η Ψυχική Υγεία ως μουσική έκφραση

 

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Introspection Music Experience” (ΙΜΕ), αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων από την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία, που θέτει στο προσκήνιο τη θεραπευτική επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία. Στο πλαίσιο του έργου, ευαισθητοποιημένοι μουσικοί και στιχουργοί γύρω από το θέμα της ψυχικής υγείας, οι οποίοι είτε έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποια ψυχική νόσο, είτε εξακολουθούν να συμβιώνουν με αυτήν, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και τις προκλήσεις που μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, μέσα από αυθεντικές ιστορίες των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Αυτού του είδους η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την εξουδετέρωση των προκαταλήψεων, την εξάλειψη της απομόνωσης και την ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών.

Πρόσφατα, η ελληνική συμμετοχή ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις των τεσσάρων τραγουδιών τους, τα οποία συνοδεύονται από τρία video lyrics κι ένα video clip.

Η τελική λίστα των τραγουδιών της ελληνικής συμμετοχής, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο στην ιστοσελίδα του έργου (https://www.ime-project.com/) , διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Η Αγάπη όλα τα νικά (μουσική: Γιάννης Μπαϊρακτάρης / στίχοι: Αζάτ Χελβατζιάν)
  • Το Τέρας (μουσική: Γιάννης Μπαϊρακτάρης / στίχοι: Αζάτ Χελβατζιάν)
  • It's a Moveable Feast (μουσική: Νάσος Πολυζωίδης / στίχοι: Χριστίνα Τσαλίκη)
  • Collateral (μουσική: Κατερίνα Πιπιλή / στίχοι: Χριστίνα Τσαλίκη)

 

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων για το IME, η πρώτη συναυλία θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 19.30, ως μέρος του προγράμματος του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2020, μέσω της ιστοσελίδας www.art4more.org  και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του φορέα Κ.Σ.Δ.ΕΟ. ΕΔΡΑ (facebook, youtube) και της πλατφόρμας Zoom.

 

 

Σχετικά με το περιεχόμενο των τραγουδιών, οι στιχουργοί Αζάτ Χελβατζιάν και Χριστίνα Τσαλίκη, μοιράστηκαν μαζί μας τις ιδέες τους γύρω από τη σύλληψη και σύνθεση των στίχων των κομματιών:

«Στο πλαίσιο του έργου, προτίμησα να γράψω δύο τραγούδια  αντίθετα μεταξύ τους, έχοντας όμως και τα δύο ως κοινό τόπο τη δύναμη και την απελευθέρωση της ψυχής. “Το Τέρας”, θέλει να αναδείξει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα που ζουν με την κατάθλιψη, γι’ αυτό κι έχει τη μορφή ενός τέρατος, με το οποίο το άτομο παλεύει καθημερινά. Από την άλλη μεριά, μέσα από το δεύτερο τραγούδι ήθελα να επισημάνω το πόσο σημαντικό είναι το άτομο να μπορεί να λαμβάνει αγάπη στην καθημερινότητά του, καθώς μέσω αυτής μπορεί να βρει τη δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα του, να δημιουργήσει ξανά και να αγγίξει το φως» (Α.Χ.).

 «Το “Collateral” είναι ένα τραγούδι για τη γενιά μας. Μια γενιά που ζει σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και κοινωνικής απόστασης, ενώ παράλληλα έχει να διαχειριστεί ένα ακόμα συλλογικό τραύμα, όπως η πανδημία. Η γενιά μας ουσιαστικά βρίσκεται σε μια μετα-τραυματική αλλά ταυτόχρονα και προ-τραυματική εποχή, αφού προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα νέο παγκόσμιο τραύμα, χωρίς να έχει επανέλθει εντελώς από το προηγούμενο (της οικονομικής κρίσης). Όλος αυτός ο προσωπικός και συλλογικός αγώνας, μπορεί παρόλα αυτά να λειτουργήσει εποικοδομητικά σε όλα τα επίπεδα, οδηγώντας τελικά σε άνθηση.

Το  “Moveable Feast” είναι ένα τραγούδι για το μελλοντικό και τον παρελθοντικό μας εαυτό. Αναφέρεται κυρίως στον φόβο του θανάτου, των γηρατειών, καθώς και της λήθης και του μέλλοντος, αλλά και για το τελευταίο ίχνος του εαυτού μας στη μνήμη κάποιου άλλου» (Χ.Τ.).

Υπεύθυνος για τον συντονισμό του προγράμματος είναι ο οργανισμός Fundacion Intras (Ισπανία), ενώ συμμετέχουν επίσης οι: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Ελλάδα) και K.A.O.S. (Βέλγιο). To έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσεται στο πρόγραμμα Creative Europe (Culture Sub-programme) και διαρκεί από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ime-project.com/

https://www.edra-coop.gr/el/

 

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή της παρούσας έκδοσης δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.