Print this page
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 17:41

25η Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

 

 Δελτίο Τύπου

 

25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΨΥΧΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και αποτελεί μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε γι’ ακόμα μια φορά τη δέσμευση των κυβερνήσεων, των ΜΚΟ και των πολιτών ως προς την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης και βίας κατά των γυναικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύμπραξη για το έργο Stay Safe που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες κι έχουν εκτεθεί σε περιστατικά παρενόχλησης, έμφυλης και σεξουαλικής βίας

Μια διεθνής έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και διεξήχθη από το εταιρικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει ότι οι γυναίκες με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, ενώ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υπάρξουν θύματα έμφυλης βίας, συχνά δεν μπορούν να αποκαλύψουν τέτοια περιστατικά, ή να ζητήσουν βοήθεια. Ακόμα κι το κάνουν, συχνά συναντούν εμπόδια ως προς τους διαθέσιμους πόρους κι εργαλεία, καθότι ενδέχεται οι επαγγελματίες στον τομέα της πρόληψης κατά της έμφυλης βίας να μην είναι εξοικειωμένοι ως προς το πώς να εργαστούν αποτελεσματικά με γυναίκες με αναπηρίες. Από την άλλη μεριά, ενδέχεται οι εργαζόμενοι στον τομέα της αναπηρίας να μην έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης.

Το Stay Safe θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων με την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων. Ο στόχος είναι αφενός η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γυναικών με αναπηρίες, ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και αφετέρου η εκπαίδευση των επαγγελματιών που εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με την αναπηρία και την έμφυλη βία, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν κι οι ίδιοι περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στα οποία εκτίθενται γυναίκες με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες και να τις υποστηρίζουν κατάλληλα.

Οι ερευνητικές εκθέσεις είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://staysafeproject.eu/outputs/  

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα νέα του έργου στην ιστοσελίδα: https://staysafeproject.eu/

***

Σημείωση για συντάκτες:

Το Stay Safe είναι ένα ευρωπαϊκό έργο διάρκειας 24 μηνών που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος REC (Δικαίωμα, Ισότητα και Ιθαγένεια).

Υλοποιείται από μια διεθνή συνεργασία που συντονίζεται από τον οργανισμό ANS (Ιταλία) και περιλαμβάνει τους οργανισμούς: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο ΕΔΡΑ (Ελλάδα), Safe Space και University of Porto (Πορτογαλία), SIF (Λιθουανία), Fundación Intras (Ισπανία) και European Network Eurocarers (Βέλγιο).

Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Επικοινωνία:

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website: www.edra-coop.gr