Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 14:16

Δ.Τ. 12ο Φεστιβάλ "art4more"

Περιστέρι, 1.10.2019

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ART4MORE 2019

 

11-13 Οκτωβρίου 2019 / Trii ArtHub, Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ

 

Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης / Παρουσιάσεις / Παραστάσεις/ Εργαστήρια / Μουσική

 

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, 12.00 – 22.00  

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 19.00

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 


No Story Untold

O καθένας έχει μια ιστορία να πει και θέλουμε κάποιες ιστορίες να ακουστούν δυνατά και καθαρά!

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2019 με φετινή θεματική "No Story Untold" θα πραγματοποιηθεί από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στις 11-13 Οκτωβρίου 2019 στο Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι, (Μετρό Συγγρού-Φιξ).

Σύμφωνα με μελέτες, τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους καταπολεμούμε το στίγμα: η ενημέρωση, η διεκδίκηση και το μοίρασμα. Το φετινό φεστιβάλ στέκεται στο τελευταίο και λειτουργεί με την παρότρυνση της αποκάλυψης.

Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, σύντομες και προσεκτικά προετοιμασμένες παρουσιάσεις και παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ κάνουν ένα βήμα μπροστά. Εκθέτουν και εκτίθενται. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν τους εαυτούς τους ευάλωτους στο στίγμα, για να το καταρρίψουν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να σπάσει την μυστικότητα που συνοδεύει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, τις καταστάσεις που βιώνονται διακρίσεις ή μια πτυχή της ταυτότητάς μας. Η διαφορετικότητα, το τραύμα, οποιοδήποτε ρήγμα στη συνοχή της ζωής μας, έχει θέση εδώ, έχει πολλές μορφές και θα θέλαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μουσικοί, εισηγητές και επιστήμονες αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για να προωθήσουν την έμπνευση και την καινοτομία - και να προκαλέσουν συζητήσεις που έχουν σημασία. Τρεις ημέρες γεμάτες με λαμπρούς ομιλητές, happenings, παρουσιάσεις και παραστάσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, μουσική.

Το ART4MORE αποτελεί το πρώτο Φεστιβάλ στην Ελλάδα που στοχεύει μέσω της τέχνης στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού για θέματα ψυχικής υγείας. Υλοποιείται ετησίως από την «ΕΔΡΑ», από το 2007, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών αλλά και ψυχικά πασχόντων, προκειμένου να ανοίξει το διάλογο με το κοινό για την Ψυχική Υγεία και να καταπολεμήσει το στίγμα και τις διακρίσεις που συνοδεύουν τις παθήσεις Ψυχικής Υγείας.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ βασίζεται σε μια καινούρια θεματική, γύρω από την οποία φιλοξενούνται σύγχρονα διεθνή έργα από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του χορού, των νέων μέσων και του design, περιλαμβάνοντας κεντρικές εκθέσεις και δρώμενα που συμπληρώνονται από σχετικά εργαστήρια, συζητήσεις, παιδικές δράσεις, συναυλίες κ.ά.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ (εγκαίνια Παρασκευή 11/10, 19.00, Σάββατο 12/10 και Κυριακή 13/10, 12:00 - 22:00)                             

 1. Έκθεση καλλιτεχνών

Ένα έργο τέχνης είναι μια πράξη θάρρους και ένα μοίρασμα που θέλει τόλμη ανάλογη με την αποκάλυψη ενός μυστικού. Το να «μιλάς ανοιχτά» για την ψυχική υγεία είναι μια πράξη θάρρους ανάλογη με εκείνη του έργου τέχνης. Και τα δύο έχουν δύναμη και επιρροή, ικανή να σβήσει το στίγμα. Δεκατρείς καλλιτέχνες αποδέχτηκαν την πρόκληση να εκθέσουν και να εκτεθούν. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αντώνης Αντζουλίδης, Σύλβια Αντουλινάκη, Ιάκωβος Βολκώβ (NAR), Γρηγορία Βρυττιά, Μαριαλίζα Κάμπη, Νίνα Κοταμανίδου, Παναγιώτης Λάμπρου, Christina Mitrentse, Σταυρούλα Παπαδάκη, Έρη Γεωργία Σκυργιάννη, Παναγιώτα Στάικου, Γιώργος Σταματάκης, Γεωργία Μάγκυ Τουλιάτου.

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

 1. Ενότητα «Art Residencies» σε Δομές Ψυχικής Υγείας

 

 • Εικαστική Έκθεση Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Παρουσίαση εικαστικών έργων που δημιούργησαν λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στα εργαστήρια των Οικοτροφείων «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΙΙ».

Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια, Ασπασία Μανίκα, Ψυχολόγος

 

 • Φωτογραφική Έκθεση Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Project, φωτογραφικών λήψεων από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που υλοποιήθηκε στον 2ο κύκλο του Εργαστηρίου Φωτογραφίας που πραγματοποιείται στο Οικοτροφείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι».

Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια, Βαγγέλης Ταμβάκος, Φωτογράφος – Δάσκαλος φωτογραφίας / www.artamvakos.gr

 

 1. Ενότητα “Art as Therapy” / Έκθεση αποφοίτων του Ετήσιου Σεμιναρίου του Κ.Δ.Β.Μ  «ΕΔΡΑ»

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή των έργων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των βιωματικών εκπαιδευτικών ενοτήτων του ετήσιου σεμιναρίου “ArtasTherapy”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019 από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΕΔΡΑ».

Επιμέλεια: Γιάννης Γιγουρτάκης, εικαστικός.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ:                                                                                           

(Σάββατο 12/10, 17.30-20.00)

Ομιλίες έμπνευσης για την ψυχική υγεία, με τρόπο ιδιαίτερα δουλεμένο. Παρουσιάζουν προσωπικότητες που έχουν τοποθετηθεί με θάρρος ανοικτά για το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας ή που με την στάση και τον τρόπο ζωής τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τους άλλους. Συμμετέχουν, ακόμη, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

 • 17.45-18.00: «Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής & Επιλόχειος Κατάθλιψη: ο σεξισμός και το στίγμα», Στέλλα Κάσδαγλη, Συγγραφέας, εμψυχώτρια γυναικών και εφήβων
 • 18.05-18.20: «Αναγέννηση», Τένια (Μαλαματένια) Στιβακτά, Κέντρο Ημέρας «Ηλιοτρόπιο» Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας»
 • 18.25-18.45: «Βιώματα πριν και μετά τη διαμονή μου σε προστατευμένο διαμέρισμα», Νικόλαος Νούλας, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος»
 • 18.50-19.05: «Φωτογραφίζοντας δίχως όραση. Μια εικόνα, χίλια συναισθήματα», Ιωάννα Γκέρτσου, Πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών «Λάρα». Αναπλ. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νέα Δημοκρατία. Ψυχολόγος, ΓΝ Παίδων «Η Αγία Σοφία»
 • 19.10-19.25: Just be you!”, Παναγιώτης Μιχαήλ, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ιδρυτής της κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Φίλων του Καρκίνου «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ» ή "BE STRONG", Συγγραφέας βιβλίου «Είμαστε τουρίστες!»
 • 19.30-19.45: «Κολυμπώντας στα αχαρτογράφητα νερά της κατάθλιψης», Χρυσόστομος Γιαννουλάκης, Δρ. Sport Management

(Κυριακή 13/10, 16.00-16.30)

 • «Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) και Τέχνη», Λαμπρινή - Λύντια Πετροπούλου, Iστορικός Τέχνης – Εικαστικός, ΑrtEducator, MindfulnessCoach

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:                                                                                                   

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων η πρόσβαση στις εκθέσεις θα είναι περιορισμένη)

 

 • «Χρωματίζοντας το μαύρο»

Playback θέατρο, «Ομάδα έαρ» (Σάββατο 12/10, 20.30-21.30)

Όλα τα μωρά είναι ακριβώς το ίδιο. Όλα μυρίζουν ακριβώς το ίδιο. Από χυμένο γάλα. Αυτό που γέννησα εγώ. Αυτό που γέννησες εσύ. Αυτό που γέννησε μια γάτα. Όλα τα μωρά γίνονται ενήλικες. Αυτό που γέννησα εγώ. Αυτό που γέννησες εσύ. Αυτό που γέννησε μια γάτα. Όλα τα μωρά που γίνονται ενήλικες, μπορεί μια μέρα να νοσήσουν. Αυτό που γέννησα εγώ. Αυτό που γέννησες εσύ. Αυτό που γέννησε μια γάτα. Πέντε μάνες επί σκηνής σου ξεκαθαρίζουν πως όλα είναι πιθανά. Αφού υπάρξει γέννα όλοι οι ρόλοι είναι πιθανοί στη ζωή. Το ερώτημα ένα. Θα επικρατήσει το μαύρο ή μπορεί και να χρωματιστεί;

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Μάγιου. Υποκριτική: Παρασκευή Μιχάλη, Ελένη Τσάκου, Κατερίνα Καμπιώτη, Δήμητρα Μάγιου. Μουσικός Αυτοσχεδιασμός: Χριστίνα Αντωνιάδου. Επιμέλεια Λογότυπου: Ιλένια Λέκκα.

 • “The story chain

Από την ομάδα της ImproVIBE, την πρώτη σχολή Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Improv Comedy Theater στην Αθήνα  (Κυριακή 13/10, 20.30-21.30)

3 ιστορίες εμπνευσμένες από το κοινό, καταλήγουν να γίνονται μία, μέσα από γεγονότα που δημιουργούνται εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Μία αλυσίδα που έχει για κρίκους της ιστορίες, συναισθήματα, χαρακτήρες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει πάνω στη σκηνή, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας, καθώς κάθε βήμα της, είναι στο σκοτάδι.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:                                                                                                  

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 • Mystory-YourStory-OurStory(Σάββατο 12/10, 16.00-17.00)

Οι ιστορίες που εμπεριέχουν συναισθήματα, οι εμπειρίες του κάθε ένα ξεχωριστά, μέσα από τις τέχνες ενώνονται και εκφράζονται δημιουργικά. Ένα εργαστήρι δημιουργικής και εικαστικής έκφρασης για να μοιραστούμε βιώματα με έναν διαφορετικό τρόπο, με σκοπό να δούμε πως οι ιστορίες μας έχουν μάλλον πολλά κοινά...συναισθήματα.

Υλοποίηση: Οικονόμου Δανάη, Θεατρολόγος

 • Εργαστήριο κρουστών από τον δάσκαλο Κώστα Στράτη (Κυριακή 13/10, 13.00-13.30). Βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με τα κρουστά για παιδιά και ενήλικες. Το workshop ακολουθεί αμέσως μετά το happening-παρουσίαση των παιδιών και των γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά «Ουρουγουάη». Υλοποίηση: Κώστας Στράτης, δάσκαλος κρουστών

 

 • “Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) και Τέχνη: «Συναισθήματα» (Κυριακή 13/10, 16.30-18.30)

Στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο Ενσυνειδητότητας (Μindfulness) και Τέχνη:  «Συναισθήματα» οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν μέσα από τις τεχνικές της Ενσυνειδητότητας (Μindfulness), αλλά και την εικαστική έκφραση πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους σε σχέση με τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.

Υλοποίηση: Λαμπρινή - Λύντια Πετροπούλου, Iστορικός Τέχνης – Εικαστικός, Αrt Educator, Mindfulness Coach.

 

 • Cinematherapy: Βιωματικό εργαστήριο (Κυριακή 13/10, 18.45-19.45)

Πόση δύναμη έχει το ανομολόγητο στον κινηματογράφο; Στο εργαστήριο θα διαπιστώσουμε πώς επιδρά πάνω μας η ιστορία που δεν αφηγήθηκε και πώς λειτουργεί αυτό σκηνοθετικά.

Υλοποίηση: Λίλιαν Τσιαβού, Θεωρητικός της ψυχαναλυτικής προσέγγισης της Λογοτεχνίας και του Κινηματογράφου

 

ΜΟΥΣΙΚΗ:                                   

(Παρασκευή 11/10, 19.00)

“Jazz Standarts”- Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί συναυλία με το Jazz Quartet “Christos Kladas”: Χρήστος Κλαδάς-σαξόφωνο, Πάρης Γκαγκαστάθης - πιάνο, Γιάννης Παπαδόπουλος-κοντραμπάσο, Δημήτρης Κλωνής-τύμπανα.

 

(Κυριακή 13/10, 12.30-13.00)

Ομάδα Κρουστών 2ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά "Ουρουγουάη" & Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Κρουστών από τον δάσκαλο Κώστα Στράτη.

 

Διοργάνωση:

 

Επιστημονική Ομάδα:

Κερασόγλου Μαρία, Πρόεδρος Δ.Σ.

Οικονόμου Αλέξανδρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Λέκκα Ιωάννα - Μαρία, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

 

Εκθέσεις:

Κονταράτου Μαριτίνα, Θεωρητικός Τέχνης

 

Παραστάσεις:

Οικονόμου Δανάη, Θεατρολόγος

 

Τμήμα Επικοινωνίας – Συντονισμός: Γκούτσιου Αριστέα

Τμήμα Επικοινωνίας – Γραφείο Τύπου: Οικονόμου Δημήτρης

 


Υπό την Αιγίδα του:

 

 


Περισσότερες πληροφορίες :

www.edra-coop.gr / www.art4more.org / E-mail:info@edra-coop.gr

@art4more

 

#art4more #breakstigma #removestigma #worldmentalhealthday #mentalhealth

#storiesuntold, #comeout, #self-disclosure, #talkingcure, #againststigma, #outing