Τα Οικοτροφεία «Ιπποκράτης Ι» και «Ιπποκράτης ΙΙ» ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2003 και το2004 αντίστοιχα. Συστάθηκαν στα πλαίσια του νόμου Ν.2716/99 και εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006 του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β' ΦΑΣΗ», για την αποασυλοποίηση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με χρόνιες  ψυχικές διαταραχές.

Αποτελούν  στεγαστικές κοινοτικές δομές που εστιάζουν  σε ένα μοντέλο προστατευόμενης διαβίωσης, που προωθεί τη βέλτιστη ποιότητα ζωής και την ενίσχυση των δυνατοτήτων και της αυτονομίας των ατόμων που διαμένουν σε αυτές.

Το Οικοτροφείο «Ιπποκράτης Ι» βρίσκεται στο Ίλιον και φιλοξενεί 15 ενήλικους άνδρες, με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις. Το Οικοτροφείο «Ιπποκράτης ΙΙ» βρίσκεται στο Περιστέρι και φιλοξενεί 14 ενοίκους, άνδρες και γυναίκες, που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές διαταραχές.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα των δομών υλοποιείται από την  πολυκλαδική επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό: επιστημονικά υπεύθυνο, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενους γενικών καθηκόντων. Η θεραπευτική ομάδα βρίσκεται σε συνεργασία  με την ομάδα των ενοίκων στο σύνολό της, αλλά και με τον κάθε ένα ξεχωριστά, δημιουργώντας εξατομικευμένα θεραπευτικά σχέδια με βάση τις ανάγκες, τα αιτήματα και  τις ιδιαίτερες δυνατότητες  του κάθε μέλους του Οικοτροφείου.

Μέσα από μια ολιστική θέαση της θεραπείας, οι θεραπευτικές πρακτικές ξεκινούν από την εξοικείωση στις απλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ,τη διαχείριση της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Παράλληλα, υποστηρίζονται οι σχέσεις με το συγγενικό περιβάλλον και προωθείται η προεπαγγελματική απασχόληση και κατάρτιση. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη σχέσεων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Σημαντικά εργαλεία μας είναι τα εναλλακτικά προγράμματα που χρησιμοποιούν τις τέχνες, αλλά και τη φυσική άσκηση ως θεραπευτικά μέσα, για την επίτευξη της προσωπικής εξέλιξης και της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας των ατόμων που ζουν στις δομές μας.

 

Οικοτροφείο «Ιπποκράτης Ι»

Ελαιών 126 και Μυτιλήνης  Ίλιον

Τηλ.: 2105020778

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Οικοτροφείο «Ιπποκράτης ΙΙ»

Κορυτσάς 42 και Αρκαδίας

Τηλ. 210 5749545

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Συντονιστής  Οικοτροφείων: Δημήτρης Κίτσος –Ροδάνθη Μποντόζη

-----------------------------------------------------------------------------------------

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» λειτουργεί δύο Προστατευόμενα Διαμερίσματα από τον Ιούλιο του 2012 (Κωδ. Υποέργου 5152 / 2012). Το Προστατευμένο Διαμέρισμα αποτελεί  Μονάδα Ψυχικής Υγείας (του άρθρου 9 του Ν.2716/99, η οποία συνιστά χώρο στέγασης και παροχής ψυχοκοινωνικής φροντίδας, με σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας και αυτονομίας των θεραπευόμενων.

Το Προστατευόμενο Διαμέρισμα, του Ιλίου φιλοξενεί (4) ενήλικους άνδρες και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα, του Περιστερίου φιλοξενεί (4) ενήλικες γυναίκες, άτομα με ψυχικές διαταραχές. Η δομή αποτελεί τον τελικό και πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας της θεραπείας και της επανένταξης των θεραπευόμενων στον κοινωνικό ιστό, ως ισότιμα μέλη μιας κοινότητας, που λειτουργούν, διαμένουν και εργάζονται όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Το Προστατευόμενο Διαμέρισμα (Π.Δ.) είναι μια εναλλακτική δομή διαμονής στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με μικρό βαθμό υποστήριξης από πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, κλπ.).

Προορίζεται για ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν οικειοθελώς να συμμετέχουν σ' ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, προερχόμενοι από θεραπευτικές μονάδες, που στο παρελθόν διαβιούσαν στα Οικοτροφεία του Φορέα  μας (ή και σε άλλες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, όπως Ξενώνες) και η λειτουργικότητά τους εξελίχθηκε τόσο, ώστε να μπορούν να ζήσουν πλέον σε ένα περιβάλλον με μεγαλύτερο βαθμό αυτόνομης διαβίωσης . Μπορεί να προορίζεται, επίσης, για άτομα που προέρχονται –διαμένουν στην κοινότητα, των οποίων τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα απαιτούν, ανάμεσα σε όλα τα  άλλα, μια απάντηση στο ζήτημα της στέγης, την οποία στερούνται.

Το Προστατευόμενο Διαμέρισμα επιτελεί μια σειρά από θεραπευτικές λειτουργίες, όπως:

  • Επανένταξη στο χώρο της κοινότητας – κοινωνικοποίηση
  • Ανάληψη ολοένα υψηλότερων επιπέδων ευθύνης από μεριάς των ενοίκων για αυτόνομη διαβίωση
  • Επανασύνδεση με την οικογένεια (όπου υπάρχει)
  • Εργασιακή αποκατάσταση μέσω προγραμμάτων κατάρτισης
  • Μείωση του στίγματος και των διακρίσεων
  • Υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων
  • Ενεργό συμμετοχή με ισοτιμία και αξιοπρέπεια σε κάθε μορφή κοινωνικής έκφρασης
  • Συνεργασία και με άλλες ιατρο-κοινωνικές υπηρεσίες, μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης (ανάλογα με τις επιθυμίες και τα αιτήματα των ενοίκων)

 

Προστατευόμενο Διαμέρισμα Ιλίου: 

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τηλ: 210-5020778


Προστατευόμενο Διαμέρισμα Περιστερίου: 

 

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τηλ: 210-5749545

 

Επιστημονικά Υπεύθυνη  Προστατευόμενων Διαμερισμάτων: Άννα Μπιζύμη.

 

Υπό την εποπτεία:

 

Μέλος: