26 | 09 | 2017

Edra Coop

Έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ στα πλαίσια της έκθεσης «Το Παιδί και η Αγωγή του: Παιδιαδρομή»

Μικρά βήματα μέσα σε μεγάλες πόλεις…χωρίς διακρίσεις

Στους λάτρεις των εικόνων του παιδικού βιβλίου ανεξαρτήτως ηλικίας ανοίγει τις πόρτες της η Έκθεση Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 23-25 Απριλίου, στα πλαίσια της έκθεσης για το παιδί «Παιδιαδρομή». Δώδεκα διακεκριμένοι έλληνες εικονογράφοι και άλλοι αγαπημένοι από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες απεικονίζουν με πάνω από εβδομήντα έργα, σύγχρονες όψεις κοινωνικού προβληματισμού, συνθέτοντας έναν κόσμο εικονογραφήσεων που κρύβει μέσα του τον μελλοντικό, αυτόν που διδάσκονται και ονειρεύονται τα σύγχρονα παιδιά μέσα από τα παιδικά βιβλία. Η έκθεση διαρθρώνεται μέσα από την παρουσίαση των πρωτότυπων έργων που συνοδεύονται από μικρά κείμενα και σκέψεις των καλλιτεχνών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου τα έργα γίνονται αφετηρία για παιδικές δράσεις και διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

fringe%20foto%201%20exh.jpg fringe%20foto%202%20exh.jpg

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ενεργοποίηση του μικρού παιδιού κοινωνικά, καθώς και την ένταξη και σεβασμό του «διαφορετικού» παιδιού στο κοινωνικό σύνολο. Κάθε έργο ανοίγει ένα ‘παράθυρο’ προς έναν διαφορετικό κόσμο, σε μια πόλη, ή δάσος, ή χωριό της ίδιας ή μακρινής εποχής, όπου οι ήρωες κάνουν μικρά βήματα προς κάτι νέο: ένα δάσος αλλάζει όνομα (Λιάνα Δενεζάκη), οι ιστορίες μεταναστεύουν μαζί με τους ανθρώπους (Διατσέντα Παρίση), οι κάτοικοι μιας πόλης ξυπνούν μετά από μια βροχή αστεριών (Έφη Λαδά), ο Ερνέστο εκτοξεύεται στον κόσμο της φαντασίας (Ιωάννα Γαλανομάτη), το άγαλμα του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα μοιράζει τα κομμάτια του (Κατερίνα Βερούτσου), ο Λυκούργος το λυκάκι (Ελίζα Βαβούρη) και η Ελβίρα (Ντανιέλα Σταματιάδη) ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους, ο Γουτού Γουπατού γίνεται μια γροθιά με τα παιδιά της κάτω γειτονιάς (Νικόλας Ανδρικόπουλος), η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Κατηραμένος Λύκος επανεξετάζουν τους ρόλους τους (Τίτος Πετράκης), ενώ τα παιδιά των Aboriginals έρχονται κοντά στις ρίζες τους μέσα από ένα μύθο (Ακριβή Συμεωνίδη). Οι παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις εικονογραφήσεις της έκθεσης που οικοδομούν εικαστικά, με ακουαρέλα, τέμπερα, κολάζ, χαρακτική, μολύβια και άλλες τεχνικές, τις αξίες του αύριο. Οι επισκέπτες καλούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που η έκθεση προτείνει, μια διαδικασία στενά δεμένη με την προσωπική ιστορία του καθενός.

 

akrivi%20nop.jpg andrikopoulos%20me%20and%20labels.jpg daniela%20vavuri.jpg diatsenta%20kali.jpg

Πληροφορίες:

ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

23-25 Απριλίου 2010

Παρασκευή 23/4: 13:00 μμ έως 21:00 μμ

Σάββατο 24/4: 11:00 πμ έως 21:00 μμ

Κυριακή 25/4: 11:00 πμ έως 21:00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

dscn0955.jpg dscn0974.jpg

Οι συμμετέχοντες επαγγελματίες εικονογράφοι:

Βάσω Ψαράκη, Αλέξανδρος Νίκας, Ακριβή Συμεωνίδη, Διατσέντα Παρίση, Έφη Λαδά, Ελίζα Βαβούρη, Ιωάννα Γαλανομάτη, Κατερίνα Βερούτσου, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λιάνα Δενεζάκη, Ντανιέλα Σταματιάδη, Τίτος Πετράκης.

Οι νέοι καλλιτέχνες από τη συνεργασία με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη:

Bασίλης Ηλιόπουλος, Μάριος Ιωαννίδης, Παναγιώτα Σαμπάνη, Ιωάννα Σιδηρά, Κατερίνα Σωτηρίου, Μαργαρίτα Τζανέτου, Ελευθερία Τσικάκη, Αλέξανδρος Μαρκουλάκης, Βασίλης Μενδρινός, Μαρία Μπία, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ζακλίν Πολενάκη, Χριστίνα Κάτα, Νικόλας Μπλεμπουτζάκης, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Βίλλη Καραμπατζιά, Γιάννης Αντωνόπουλος, Αγγελική Οικονόμου, Χριστίνα Πέτσιου, Νόνη Νέζη, Κατερίνα Κονδύλη.

Οι δράσεις που πλαισιώνουν την έκθεση είναι οι εξής:

Ο Μύθος, ο ήχος και ο χορός του: Εργαστήρι Μουσικοκινητικής Αγωγής με βάση εικονογραφήσεις, από τη Νίκη Λουλαδάκη, Θεραπευτική Αρχιτεκτονική και παιδί: Ομιλία με την αρχιτέκτονα Λία Χρυσικού, Γνωριμία με την αρχαία Ελλάδα με βάση την εικονογράφηση Το Μουσείο και η Ανασκαφή: δημιουργική απασχόληση με την Νάσια Παπακωνσταντίνου, Διαδραστική ξενάγηση με τον εικονογράφο Νικόλα Ανδρικόπουλο,   Εργαστήρι κοπιδιαστής χαρακτικής με τον εικονογράφο Τίτο Πετράκη, Δημιουργική απασχόληση με την εικονογράφο Ιωάννα Γαλανομάτη


Επιμέλεια Έκθεσης: Μαριτίνα Κονταράτου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», e-mail: arts. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , www.edra-coop.gr

Προβολή – χορηγίες: Αριστέα Γκούτσιου, Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, Βέρα Λάμπρου – Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Κοινωνικού Μάρκετινγκ

Η πρωτοβουλία της Έκθεσης Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία να ενταχθεί το ποιοτικό παιδικό βιβλίο στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών προγραμμάτων που η «ΕΔΡΑ» διοργανώνει καθ’ όλη της διάρκεια της χρονιάς για παιδιά 5-10 ετών, προωθώντας την ψυχική υγεία αυτών μέσα από ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα.

mwro%20petrakis4.jpg

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αισχύλου 5-7, Περιστέρι 12134, Αθήνα

Tηλ: 210 5913826

Φαξ: 210 5762861

E-mail: info@edra-coop.gr, mko.edra@gmail.com, logistirio.edra@gmail.com

BLOG